ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура22/03/2019

ЋОСИЋ ПРЕДСЈЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ЈУБИЛАРНОГ ФЕСТИВАЛА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 22. МАРТА /СРНА/ - Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изабран је данас за предсједника Организационог одбора Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2019", који ће од 12. до 17. маја бити одржан у Источном Сарајеву, закључено је на сједници овог одбора.

 

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је да ће покровитељ 20. "Лут феста" бити предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, те истакла да је та подршка од изузетне важности за развој фестивала и позоришне умјетности и културе за дјецу у Српској.

Она је подсјетила да је мото јубиларног фестивала "Анима у срцу", с циљем прославе љубави и величања луткарства и луткарске умјетности у Републици Српској и БиХ.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изразио је задовољство чињеницом да ће овај град и општине у његовом саставу бити поносни домаћини овој јединственој и престижној интернационалној луткарској манифестацији, јер ће јубиларни "Лут фест" највише радости донијети малишанима.

Он је рекао да ни ове године неће изостати подршка организацији фестивала са нивоа града и локалних заједница, укључујући Туристичку организацију Источног Сарајева, који то својим квалитетом и заслужује.

Подршку институција које представљају потврдили су и предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Наташа Богдановић, шеф кабинета начелника Пала Игор Иконић, директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић, директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић, представник Источне Илиџе Александар Дамјановић, као и представници вртића и основних школа са подручја Источног Сарајева.

На овогодишњем фестивалу учествоваће 19 позоришта из Србије, БиХ, Хрватске, Бугарске, Шпаније, Италије, Аустрије, Естоније, Белгије, Казахстана и Турске.

Такмичарски програм овогодишњег фестивала биће реализован у Културном центру Источно Ново Сарајево и у Културном центру Пале, а дио и у Зворнику и Теслићу.

Током фестивала планиран је богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку прославе јубилеја и великог луткарског карневала.

На карневалу ће учествовати учесници фестивала, улични умјетници из цијелог свијета, свирачи, улични оркестри, кловнови, мађионичари, плесне групе, велике уличне лутке и маскоте, те уз бројне атракције ученици основних школа и обданишта Источног Сарајева и Кантона Сарајево.

Генерални покровитељ "Лут феста" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а суфинансирају га град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале и Амбасада Аустрије у БиХ.

Бронзани спонзор фестивала је Умјетничка ливница "Јеремић" из Београда, а спонзор фестивала је Туристичка организација Града Источно Сарајево.

Генерални медијски покровитељи фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.