ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2019

ГУСКОВА: СРБИЈА 1999. ГОДИНЕ БРАНИЛА РУСИЈУ

 

БЕОГРАД, 22. МАРТА /СРНА/ - Руски академик Јелена Гускова изјавила је да је 1999. година показала да је Србија заправо тада бранила Русију, да је бранила границе православља и словенства, те да је самим тим, Србија ратовала да Русија постане свјесна своје улоге у савременом свијету.

 

"Тек после 20 година изгледа да је Русија нешто схватила", рекла је Гускова на конференцији под називом "Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва", која је организована у Дому Војске у Београду поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију.

Гускова је навела да је од почетка НАТО бомбардовања Русија покушавала да подржи СРЈ дипломатским средствима, али да није могла у тој подршци да оде предалеко јер је ишчекивала помоћ од Запада и ММФ-а, преноси "Спутњик".

Према њеним ријечима, током два најтежа мјесеца за Балкан, став Русије се мијењао у више наврата.

"Врло брзо су у Москви и другим градовима забрањени протести пред страним амбасадама, а владала је идеја да Русија не треба да буде увучена у рат. Чак је у једном тренутку Борис Јељцин телефонирао Билу Клинтону и рекао да постоји жеља унутар Думе да се Београду испоручи оружје које би онемогућило пилотима НАТО-а да извршавају борбене операције", рекла је Гускова.

Она је оцијенила да је улога некадашњег руског премијера и спрецијалног представника за Косово и Метохију Виктора Черномирдина била издајничка.

Гускова је истакла да се Војска СР Југославије у том периоду прославила невјероватним херојством и да НАТО није сломио њену борбену готовост.

"Људи нису посрнули и нису се борили против власти Слободана Милошевића. План НАТО-а је пропао, патриотизам целог народа је победио. НАТО није однео војну победу, а генерали Алијансе нису успели да објасне како је војска Југославије успела да очува своје ресурсе", рекла је Гускова.

Она је оцијенила да су, међутим, успјели у нечем другоме, а то је да Србији наметну своје услове - облик политичког уређења, сарадњу са ЕУ, али и са Хашким трибуналом.