ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија23/03/2019

ТРНИНИЋ: ПРЕГОВАРАМО ЗА КРЕДИТ ОД 100 МИЛИОНА КМ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ И ИЗГРАДЊУ ПУТЕВА

 

БАЊАЛУКА, 23. МАРТА /СРНА/ - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је Срни да се воде преговори са Свјетском банком о кредиту од 100 милиона КМ за реконструкцију и одржавање постојећих и изградњу нових магистралних и регионалних путева у Српској.

 

"Влада је већ формирала комисију која води преговоре са Свјетском банком. Очекујемо брзу реализацију тих средстава и њихову ефективност да би у предстојећој грађевинској сезони кренули у реализацији пројеката", нагласио је Трнинић.

Он је подсјетио да Српска има мрежу од 4.200 километара магистралних и регионалних путева и сваке године се одржавају у склопу редовних активности јавног предузећа "Путеви Републике Српске" које њима и газдује.

"Ми смо у посљедњних десет година уложили више од милијарду КМ у изградњу и реконструкцију око 1.100 километара магистралних и регионалних путева. И ове године је планом предвиђено одржавање и инвестиције у нове правце, али су та средства недовољна и неопходно је обезбиједити нове изворе финансирања", каже Трнинић.

Он је рекао да ће велики пројекат санације и изградње нових магистралних и регионалних путева имати вишеструки значај, а посебно у погледу комфорнијег саобраћаја и побољшања безбједности у саобраћају.

"Нажалост, имамо знатан број саобраћајних незгода и са смртно страдалима тако да нам је циљ да низом активности, укључујући и поправљање услова на нашим друмовима, смањимо број незгода са смртно страдалим и повријеђеним лицима, али и материјалном штетом. Материјална штета је само у прошлој години износила више од 130 милиона КМ", истакао је Трнинић.

У оквиру овог аранжмана била би финансирана рехабилитација и модернизација путева, тунела и мостова који су обухваћени годишњим и трогодишњим плановима "Путева Републике Српске".

Стратешким документима Републике Српске дефинисани су приоритети у изградњи магистралних и регионалних путева, а на тој листи су, између осталих, правци Фоча - Шћепан Поље, Фоча - Тјентиште, Бањалука - Бронзани Мајдан - граница ентитета, Котор Варош - Митровићи, Подградци - Мраковица и Мљечаница - Мраковица.

Путем сличног аранжмана у периоду од 2007. до 2012. године обављена је рехабилитација 1.100 километара магистралних и регионалних путева.