ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/03/2019

РЕВИР НА ЋЕХОТИНИ И ШКОЛА РИБОЛОВА ПЛАНОВИ ЗА 2019.

 

ФОЧА, 23. МАРТА /СРНА/ - Фочанско Спортско-риболовно друштво "Младица" у овој години намјерава да прогласи ревир на завршних неколико километара тока ријеке Ћехотине, у градској зони, од насеља Бараковац до ушћа у Дрину, и да на њему први пут организује Свјетски куп у спинингу - лову пастрмке вјештачким мамцима.

 

Предсједник СРД "Младица" Милан Рудинац каже да би то убудуће требало да буде издвојена риболовна стаза на којој би важило правило "ухвати и пусти".

"Било какав излов рибе на ревиру је забрањен. На ревирима не важи годишња дозвола, чак ни матичног удружења, већ се вади посебна дневна дозвола", појашњава Рудинац.

Посљедње двије године "Младица" је уложила велике напоре да постигне договор са корисницима ријека, као што су мини централе и предузећа која се баве вађењем шљунка и са некима од њих је потписала уговоре и успјела наплатити одређена средства.

Рудинац каже да је њихов наредни корак да пробају да утичу да се смањи одлагање отпада било које врсте, попут отпада од дрвне индустрије у Броду на Дрини, али и на обалама Ћехотине у ужем градском подручју.

"Дивље депоније су велики проблем, а имамо чак и неке општинске фирме које загађују ријеке. Проблематична је свијест људи и свијест руководилаца неких фирми, јер ријека у њиховим очима није онаква каква је нама и каква би требало свима да буде", упозорава Рудинац.

Посебан проблем је загађење ријеке Бистрице у коју Нови рудник мрког угља у Миљевини директно, без пречишћавања, испушта отпадне воде које перу угаљ од јаловине, па је низводно од Миљевине ова планинска ријека попримила сивоцрну боју.

"У преговорима смо да се проба смањити загађење Бистрице. Тренутна ситуација није добра, добили смо нека обећања, а све што не будемо могли ријешити људски, покушаћемо ријешити путем суда, нећемо одустајати", наводи Рудинац.

Један од задатака које је СРД "Младица" планирала у овој години је и покретање љетне школе риболова, којом би фочански риболовци покушали да на ријеку привуку што већи број дјеце, учећи их тајнама спортског риболова.

Рудинац каже да су у 2018. години остварени помаци у контроли криволова, који је, побољшањем рада рибочуварске службе, у доброј мјери смањен, те да се у Друштву надају да ће у овој години контролу излова подићи на још већи ниво.
Велики су планови и када је у питању повећање рибљег фонда.

"Нама је циљ да у 2019. години у наше ријеке убацимо минимално 150.000 јединки пастрмке, неке ће бити одрасле, а неке млађ од пет до осам центиметара. Свјетски куп на Ћехотини пратило би и велико порибљавање одраслим јединкама пастрмке", рекао је Рудинац.

Спортско-риболовно друштво "Младица" брине о 17 водотокова, међу којима су највећи и најтрактивнији за риболов Тара, Дрина, Сутјеска, Бистрица и Ћехотина, а тренутно окупља 112 спортских риболоваца.