ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/03/2019

ВАЖНО ЊЕГОВАТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА ЗЕМЉАМА ЛАТИНСКЕ АМЕРИКЕ

 

БЕОГРАД, 23. МАРТА /СРНА/ - Србија посвећује велику пажњу односима са земљама Латинске Америке, имајући у виду да се међу њима налази велики број оних које су традиционално пријатељске и које ниси признале једнострано проглашену независност Kосова, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

Он је указао да је због тога неопходно да Србија његује добре односе са земљама Латинске Америке, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић, који данас завршава посјету Аргентини, која је била домаћин Kонференције УН о сарадњи Југ-Југ, каже да је за њега било битно учешће на овом скупу и због контаката са бројним министрима спољних послова и предсједницима држава.

"Имао сам веома добре разговоре са аргентинским званичницима. Аргентина јесте и остаје наш пријатељ и наставиће да подржава Србију. Очекујемо даљи развој наше сарадње, као и узвратну посету министра спољних послова Аргентине Србији", навео је Дачић.

Током боравка у Аргентини, Дачић је рекао да је имао прилику да посјети "Трг Републике Србије" који је отворио прошле године у Буенос Аиресу, а поново је проглашен почасним гостом Буенос Аиреса, што је велико признање за Србију.

Он је подсјетио да је јуче био у посјети Уругвају, гдје је имао изванредан разговор са министром спољних послова те земље, која је велики пријатељ Србије и наставиће да подржава Београд.

Дачић је додао да ће сутра посјетити Парагвај, земљу која није признала једнострано проглашену независност Kосова, али је на посљедњем гласању у Интерполу гласала за пријем Kосова.

"Мислим да је веома важно да са њима имамо озбиљан разговор и разјаснимо целу ситуацију. Нама је јасно речено да је било речи о притисцима САД, Немачке и других земаља. Имајући у виду наше традиционално добре односе, надам се да њихов став неће бити промењен, да неће мењати своју позицију о Kосову и Метохији", додао је Дачић.

Он је истакао да је Србија много више присутна у овом региону него раније и то јој даје једну стабилну позицију на међународној политичкој сцени.