ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/03/2019

ЈЕДНА ВАРНИЦА НА КОСОВУ МОЖЕ НАПРАВИТИ КАТАСТРОФУ У РЕГИОНУ

 

БЕОГРАД, 24. МАРТА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић упозорио је да је безбједносна ситуација на Косову и Метохији сложена и да једна варница од некога ко је неодговоран може да направи катастрофу, не само на територији Србије, већ читавог региона.

 

Стефановић је рекао да званичници Србије ову чињеницу стално истичу у разговору са странцима, указујући да сви морају бити опрезни.

"Нажалост, најновији покушаји организације и ангажовање специјалних јединица полиције косовских структура и такозване војске и њихово наоружавање не иду у прилог стабилизацији и миру. Ми тражимо да разговором решавамо проблеме", рекао је Стефановић за "Политику".

Он каже да упади тих јединица у станове и хапшења људи, пљенидба робе и хране из централне Србије показује да се Србима ништа добро не дешава на Косову и Метохији и да са правом стрепе сваког дана.

"Наравно да морамо да будемо спремни да заштитимо српско становништво да се не догодио нови погром, масовни егзодус и убијање...Наш посао је да покушамо све што можемо да не дође до сукоба и ескалације насиља", рекао је Стефановић.

Он је додао да зато моли свијет да разумије захтјев Србије да међународна заједница буде више ангажована и да не дозволи да једна непромишљена реакција, која може доћи од стране косовских Албанаца, увуче регион у трајну нестабилност.

"Ако ЕУ жели да овај простор буде интегрисан у већу европску породицу, мора да преузме озбиљнију улогу и одговорност", констатовао је Стефановић.

Стефановић је указао да приштинске власти нису спремне на сарадњу у случају убиства Оливера Ивановића и очигледно им не одговара да се дође до истине.

"То не значи да ми нећемо својим каналима, колико год то тешко било без увиђаја, доказа и снимака, да пронађемо довољно основа да поткрепимо неке сумње које наше безбедносне службе имају и да истрагу водимо у том правцу", рекао је Стефановић.

Он је додао да је истрага сложена и зато дуго траје, јер се све мора провјерити више пута.