ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 25/03/2019

МАРЧЕТИЋ: И НАСТАВНИЦИ МОРАЈУ БИТИ ПСИХОЛОЗИ

 

Свечано отварање 26. такмичења ученика музичких школа је у петак у подне, а у суботу ће најбољи од најбољих одржати завршни концерт на који су добродошли сви љубитељи музике и сви такмичари.

 

Приредила: Катарина ПАНИЋ

ПРИЈЕДОР, 25. МАРТА /СРНА/ - Такмичења ученика музичких школа вишеструко су корисна за дјецу, предаваче и саме школе, али не треба учествовати по сваку цијену, као ни инсистирати на перфекционизму, сматра професорица Музичке школе "Саво Балабан" Приједор Бранка Настић Марчетић.

Она каже да "перфектна извођења не постоје", те да, "посебнo млађима, треба објаснити да није пропао свијет ако не освоје прву награду".

"Нека дјеца то трагично прихвате и зато је битан приступ. Нису сва дјеца иста и психолози морају да унапријед предвиде како ће се дијете осјећати и како ће реаговати", истиче Марчетићева за Срну поводом Републичког такмичења музичких школа које ће у Приједору бити одржано у петак и суботу, 29. и 30. марта.

Она наводи да је најтеже када се дјеца увриједе, кад стекну одбојност према инструменту, па више не желе да свирају.

"Труде се, вјежбају и, упркос свим обавезама из редовне школе, имају радну дисциплину, воле музику, наступају, па је често то велики притисак и стрес за њих. Зато треба бити пажљив и обазрив да, како се то у жаргону каже, не `пресвирају` и не `прегоре`", поручује Марчетићева.

Она се противи принципу да се дјеци дијели "и шаком и капом", али поздравља награде младим извођачима, самим тим што се спремају за такмичење, или додатну оцјену и бољу завршну оцјену.

Такмичења су, сматра она, веома важна и предавачима јер, са једне стране, дају пресјек рада сваког професора који учествује и, са друге, предавачи се састају са колегама из других школа и размјењују искуства, што је драгоцјено.

"Важно је рећи да ни сваки професор не треба по сваку цијену да води дијете на такмичење, управо због тога да се не би стварале заблуде", напомиње Марчетићева.

Специфичан начин оцјењивања на музичким такмичењима често доводи у заблуду и дјецу, и родитеље, и јавност, будући да се поистовјећује са спортском терминологијом. У овим такмичењима нема првог, другог и трећег мјеста, већ постоји прва, друга и трећа награда, специјална награда, лауреат и похвала.

Од 70 до 75 бодова је похвала, од 75 до 85 је трећа, од 85 до 95 друга, а од 95 до 100 прва награда. Освојених 100 бодова је уједно и специјална награда, јер је то максималан број бодова од свих чланова жирија, а лауреат је посебна награда учеснику једне дисциплине одлуком жирија за комплетан утисак.

"То значи да се може десити да више дјеце освоји исте награде, мада је број бодова увијек релевантан и не може бити исто 95 и 99,75 бодова", појашњава Марчетићева.

Професорица Бранка Настић Марчетић завршила је општу музичку педагогију на Академији умјетности у Бањалуци, гдје сада студира дириговање. У приједорској музичкој школи ради од 2008. године.

Марчетићева предаје солфеђо, клавир, дириговање и оркестар, те води Дјечији хор "Вилењак" и Женски камерни хор "А виста". На предстојећем такмичењу члан је жирија који ће оцјењивати оркестре.

Музичка школа "Саво Балабан" из Приједора послије осам година поново је домаћин и организатор Републичког такмичења ученика музичких школа.

Пријављено је више од 400 ученика који ће се такмичити у седам дисциплина: клавир, солфеђо, дувачи, соло пјевање, камерна музика, оркестри, те хармонија и облици.

Такмичари долазе из Бањалуке, Приједора, Прњавора, Бијељине, Требиња, Источног Сарајева, Добоја, Градишке, Зворника, Источне Илиџе, Козарске Дубице, Невесиње и Фоче, те из Бихаћа будући да организатор може донијети одлуку да угости и неку школу изван Републике Српске.

Само Бањалука и Приједор имају такмичаре у свих седам дисциплина.

Будући да Приједор још нема концертну салу која је граду пријеко потребна, такмичење ће се одвијати на четири локације, и то у Музичкој школи "Саво Балабан", у Галерији "Сретен Стојановић", у Позоришту Приједор и у Основној школи "Десанка Максимовић".

Организацију такмичења подржали су град Приједор, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод Републике Српске.

Детаљне информације о такмичењу доступне су на подстраници веб-сајта приједорске музичке школе /republickotakmicenjemsrs.website/.