ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/03/2019

ДАНАС КОНФЕРЕНЦИЈА О ОДЛАГАЛИШТУ НУКЛЕАРНОГ ОТПАДА

 

БАЊАЛУКА, 25. МАРТА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић учествоваће данас у Сарајеву на конференцији "Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе".

 

Конференција је заказана у 10.30 часова у парламенту БиХ, а Голићева ће изјаву дати након уводног дијела, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

Конференцију организују посланици свих нивоа власти у БиХ, који су као чланови различитих парламентарних странака окупљени у "Зеленом клубу".

Чланови "Зеленог клуба", пратећи поступак и активности које воде надлежене институције у Хрватској ради збрињавања радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе у непосредној близини границе са БиХ, усагласили су се да је потребно организовати једнодневну међународну конференцију која ће се бавити досадашњим током поступка успостављања овог одлагалишта.

Из Парламентарне скупштине БиХ најављено је да ће на овом скупу још једном бити указано на могуће штетне прекограничне утицаје на територију и становништво БиХ, те даље правне радње и грађанске иницијативе, с циљем обустављања поступка и спречавања успостављања изградње одлагалишта за радиоактивни и нуклеарни отпад на Трговској гори.

На конференцију су позвани чланови Предсједништва БиХ и Савјета министара у техничком мандату, представници амбасада земаља чланица ЕУ, посланици свих нивоа власти, представници ентитетских и кантоналних влада, представници надлежних министарстава и агенција, заинтересована стручна и научна јавност, као и представници невладиних и међународних организација које се баве заштитом животне средине.