ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана24/03/2019

ВУЧИЋ: СРБИЈУ НИКО НЕ МОЖЕ ДА ПОКОРИ

 

БЕОГРАД/НИШ, 24. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас у Нишу да је НАТО починио злочин над дјецом и српским народом, што никада неће бити заборављено, те да Србију нико не може да покори.

 

"За нас је злочин смрт 2.500 људи и 80 деце. Оно што је за њих грешка, за нас ће увек бити злочин. На то никада нећемо да пристанемо", навео је Вучић на државној церемонији поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије, која је одржана у Нишу под мотом "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било" у присуству државног и војног врха Србије, званичника из Републике Српске Милорада Додика и Жељке Цвијановић, те представника Српске православне цркве.

Вучић је подсјетио да су бацане бомбе и убијане труднице и дјеца и да нико нема право да каже да су животи Срба грешка.

Он је истакао да су Срби поносан народ спреман на жртву и помирење, али да је услов за његов опстанак да не заборавља своје животе, посебно дјечије.

Вучић је напоменуо да нико није одговарао за ове злочине и да су српска дјеца била дозвољена мета НАТО агресора."За њих су били само грешка, за нас нису и никада неће отићи у заборав та деца и ти људи", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија неће и не смије да заборави 2.500 живота и да је њихово убиство злочин.

"То Србија данас сме, може и мора да каже. Ма колико радили против Србије данас је Србија јача и снажнија него што је била и то добро морају да знају", поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да ни убијени у Јасеновцу или "Олуји" нису били грешка већ намјера неких да потпуно униште Србе.

Он је напоменуо да ово обиљежавање показује да Србија никада неће заборавити тешки НАТО злочин над својом дјецом и народом, као што су очекивали неки из НАТО-а као бивши портпарол Џејми Шеј.

Према његовим ријечима, Србија неће заборавити оне из западних земаља који су стали на њену стрнау као што су Петер Хандке и Ноам Чомски, генерали Мекензи и Бинел или грчки капетан Маринос Рицидис.

Званичницима НАТО-а Вучић је поручио да треба да објасне због чега су сурово убијали малу земљу као што је Србија. "О свему данас можемо да разговарамо, само не о забораву", рекао је Вучић.

У свом емотивном говору, Вучић је указао да су од Србије откинули Косово и да су Срби који тамо данас живе најобесправљенија етничка група у Европи, те упитао зашто нису зантерсовани да им обезбиједе безбједност они који су бомбардовали Србију због тобожњег права Албанаца.

Вучић је подсјетио да нису процесуирани гнусни злочини над Србима упркос извјештајима о вађењу органа, те запитао зашто је тешко формирати заједицу српских општина, укинути нецивилизацијске таксе, као и због чега се толерише формирање албанске војне силе и пријетње Србима.

"Зато данас изражавмо захвалност Србма са Косова који чувају огњишта и наше српско име и презиме. Надамо се да никоме неће на памет пасти да их убије и протерује, у противном наш народ нећемо, не смемо и не можемо оставити на цедилу", истакао је Вучић.

Србија се, рекао је Вучић, подигла из пепела као феникс и не може се зауставити на путу напретка, а народ Србије донио је одлуку да неће у НАТО и да је неутралност његов природни избор.

Према његовим ријечима, српски народ хоће да буде свој на своме, никоме не пријети, хоће да чува своје небо, земљу, за то има све више снаге, јер је Србија данас 10 или 20 пута јача него раније.

Он је навео да је Србија показала спремност за компромисна рјешења, да отвори пут за просперитет другим народима Балкана, док други само желе пораз и уништење Србије, али то неће дочекати.

"Србију не могу покорити, нико не може да је покори", рекао је Вучић и додао да Србија свима пружа руку помирења и жели мир, али очигледно то други не желе.

Он је рекао да је прелазак на силу и бомбе злочин, а кажњавање недужних људи више од злочина.

"Балкан је запаљива смеса са којом нико више не сме да погреши. Србија ће да пуца речима, а не гвожђем, не гледа преко нишана. Разговор уместо метака, то мора да буде наша политка, политика будућности", истакао је Вучић.

Обраћајући се српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Вучић је рекао да воли и поштује БиХ, те захвалио Додику на ријечима које је изговоро у свом обраћању.

"Хвала ти што волиш Србију, што си увек са нама. Наредних недеља и месеци покушаваће, схватили су да Републику Српску није лако срушти док је Србија иза Српске. Па су кренули да сруше Србију", рекао је Вучић.

Он је поручио народу да, шта год да се њему деси, никада и никоме не допусте да руши слободу, независност и самосталност Србије.

"Србију не могу да победе, Србија ће да побеђује у броју нових фабрика, инвестиција, стварањем богатијег друштва, имаће снаге да се избори са свима који желе да је зауставе на путу нормалности. И сећаће се оних који су дали животе за спас отаџбине", истакао је Вучић.

Слађан Вучковић, заставник прве класе у пензији, који је остао без шака током деминирања на Копаонику, гдје је чистио терен од касетних бомби, окупљенима је испричао како је деактивирао 106 касетних бомби, а да је 107. за њега била кобна.

Вучковић је рекао да НАТО агресору никада неће опростити, нити заборавити оно што му је учинио, колико је породица уништио.

Он је рекао да никада више неће моћи да помилује своју дјецу, нити да их ухвати за руку, те додао да тугује за сваким дјететом, цивилом и војником, који су погинули у НАТО агресији.

У Нишу је вечерас одржана државна церемонија обиљежавања Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања, којој је присуствовао државни и војни врх Србије, званичници Републике Српске, црквени великодостојници, дипломатски кор и бројни грађани.

У Нишу, граду великог страдања током НАТО агресије 1999. године, академији поводом 20 година од почетка бомбардовања СР Југославије, присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и делегација Владе Републике Српске, коју су чинили генерални секретар Владе Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Скупу су присуствовали премијерка Ана Брнабић, те министри у Влади Србије, а Његова светост патријарх српски Иринеј је служио помен.

Напади НАТО алијансе започети 24. марта 1999. године трајали су 11 недеља и у њима је, према процјенама различитих извора, погинуло од 1.200 до 2.500 људи, док су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, вјерски објекти и споменици културе.