ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво25/03/2019

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ СЛУЖИО ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

 

ПОДГОРИЦА, 25. МАРТА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици парастос жртвама НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

 

Тиме је симболично у 19.45 часова, када су пале прве бомбе, почео молитвени скуп под називом "Почело је 24. марта 1999. - 20 година и даље нас убијају карциноми, леукемије, смртност новорођенчади".

Након парастоса, у крипти храма синоћ је приказан филм о страдањима током НАТО бомбадовања, који је урадио ИН4С канал.

Митрополит Амфилохије нагласио је да ова Европа која се данас пројавила није истинска и права хришћанска Европа, већ њена негација.

"Преко наших страдања данас тријумфује једна друга Европа. То је Европа крсташких ратова и све што она ради, ради у име људских права", рекао је владика Амфилохије.

Он је истакао да је та Европа, која је сада тријумфовала, а коју, нажалост, подржава и признаје једна група Црногораца, Европа Наполеона, Мусолонија и Хитлера.

"Крај једне Европе се наставља и у нашим временима. Међутим, ови страдалници, нарочито дјеца коју је побио НАТО пакт - Милица Ракић, дјеца на Мурину, Кошарама, не могу бити побијеђени, јер то би значило прихватити да је то завршена прича и на Космету, у цијелој Србији, Црној Гори, Европи, свијету. То значи прихватити да је зло оно које управља судбином свијета", рекао је митрополит Амфилохије.

Он је поручио да Бог није у сили него у правди, што показује историја рода људског, тако да ће о томе свједочити и ово вријеме.

Игор Дамјановић, координатор мировног покрета "Не у рат, не у НАТО", истакао је да овај покрет у Црној Гори има обавезу поштовања хероја и војника Војске Југославије који су се 1999. године успјешно супротставили НАТО агресији.

У име свих бораца који су стали у одбрану отаџбине и оних који су остали по врлетима Паштрика и осталих мјеста широм тадашње СРЈ, скуп је поздравио Томислав Рачић, херој са Кошара, познатији као "водник Пламен".

Он је подсјетио да су борбе на Космету почеле у марту 1998. године и да је на Кошарама најгори напад био у септембру те године.

"Војска, полиција и остале снаге безбједности на Косову и Метохији, СРЈ, Србији и Црној Гори, нису изгубиле рат, већ је рат наставила политика. Ми као војска смо се часно и поштено повукли са Космета и надам се да ћемо се тамо у скорије вријеме поново вратити", поручио је Рачић.

Професор Божидар Бојовић истакао је да не смију бити заборављени злочини најјаче војне силе у историји човјечанства против мале међународно признате државе, злочини којима је у посрнућу једне цивилизације траг за сва времена оставио НАТО од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Напади НАТО алијансе на СР Југославију почели су 24. марта 1999. године и трајали су 11 седмица.

Према процјенама различитих извора, у нападима је погинуло између 1.200 и 2.500 људи, док су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, вјерски објекти и споменици културе.