ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 13/04/2019

КРАЉЕВИЋ: ДО КРАЈА ГОДИНЕ ОПШТИНА ЋЕ ДОБИТИ СТУДЕНТСКО-ЂАЧКИ ДОМ

 

ВЛАСЕНИЦА, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Општина Власеница добиће до краја године модеран студентско-ђачки дом у чију изградњу ће у првој фази Влада Србије уложити око 1.500.000 КМ, рекао је Срни начелник ове општине Мирослав Краљевић.

 

Краљевић је навео да је ово један у низу пројеката које Влада Србије реализује или ће реализовати у општинама и градовима у Републици Српској у оквиру програма "Србија Српској", а иницијатива за успостављање те сарадње, потекла је управо из Власенице.

Он је подсјетио да је 2017. године, посредовањем Владимира Божовића, савјетника тадашњег предсједника Владе Србије Александра Вучића, актуелизовано питање на који начин Србија може да помогне Републици Српској.

"Сагласили смо се да та помоћ не треба да буде само декларативна, већ и конкретна, као што, на примјер, ради Хрватска када је ријеч о хрватском народу у БиХ, или Турска и арапске земље у Федерацији БиХ", рекао је Краљевић.

Он каже да су се овој иницијативи убрзо прикључили и челници 10 општина Сарајевско-романијске и регије Бирач, који су на заједничким састанцима прихватили приједлог да Влади Србије кандидују по један пројекат од посебног значаја за те локалне заједнице.

Власеница је предложила изградњу студенско-ђачког дома и од Београда добила позитиван одговор, те је одлучено да се гради дом са 300 кревета, са пратећим садржајима.

"Познато је да Власеница има Шумарски факултет и да су нам амбиције повећање броја студијских програма, а то значи и већи број студената, што нас, као локалну заједницу, обавезује да се бринемо и о њиховом смјештају", рекао је Краљевић.

Према његовим ријечима, иницијатива је врло брзо попримила контуре националног плана изградње и обнове Републике Српске, а пун замах добила је прошле године, када су на чело иницијативе стали тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Снажну подршку плану дали су и тадашњи премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, као и актулни премијер Српске Радован Вишковић.

У овој години најављено је да ће Влада Србије уложити око 18.000.000 КМ у различите пројекте у Републици Српској.

Власеници је, у оквиру овог програма, одобрено 300.000 КМ за реконструкцију вртића "Први кораци".

"То заиста траба подржати. Сви треба да буду захвални што су ти односи на највишем нивоу", рекао је Краљевић.

Краљевић је истакао да сарадња Србије и Српске треба да буде проширена и на друге области, прије свега на економију и инфраструктуру.

"Ако Србија има капацитете да гради своје погоне на овом простору, или да доведе неког од партнера који већ ради у Србији, ми смо ту. Спремни смо да све своје ресурсе ставимо на располагање било коме ко жели да инвестира у Власеницу", рекао је Краљевић.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: