ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/04/2019

ЛАУРЕАТ ФЕСТИВАЛА ПО ДРУГИ ПУТ МИЛАН ЛАЗИЋ ИЗ СМЕДЕРЕВА

 

УГЉЕВИК, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Милан Лазић из Смедерева лауреат је 11. Међународног фестивала "Дани хармонике" у Угљевику.

 

Млади умјетник ученик је четврте године средње музичке школе, а ово је његова друга фестивалска побједа заредом на "Данима хармонике".

"Драго ми је што фестивал расте, а и ми заједно са њим. Ово је јако лијепо искуство", рекао је Лазић новинарима.

Лазић је рекао да хармонику свира 10 година и да је до сада освојио више од 50 награда у Србији и иностранству.

Организатор Фестивала Славиша Перић оцијенио је као успјешне овогодишње "Дане хармонике" у Угљевику, који су одржани под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

"Имали смо велики одзив такмичара из чак 16 земаља, а чињеница да смо имали више од 200 такмичара солиста на хармоници говори о репутацији овог фестивала и његовом значају за развој хармонике", рекао је Перић.

Перић је навео да високу репутацију овог фестивала у Европи обезбјеђују и реномирани чланови жирија, као и свјетски славни извођачи Владимир Мурза, Јуриј Шишкин и други.

Он је рекао да је примарни циљ фестивала афирмација младих талената.

По категоријама солиста фестивалски побједници су Ђорђе Перић, Ајдин Окић и Хусејн Барјактаревић из БиХ, Леонардо Лици Мантас из Литваније, Пиет Даниелс из Шведске, Милан Лазић из Србије и Павел Масјук из Русије.

У такмичењу камерних састава побједници су у све три категорије из БиХ - Тарик Чалић и Осман Мулахусеиновић, Амар Ћосић и Дејан Бјелобаба, те Бојан Грмуша, Марко Бабић и Радован Ивановић.

Најбољи у категорији варијете су Ђорђе Перић из БиХ и Габриел Куникаит из Литваније.

Фестивал "Дани хармонике" наставља се сутра концертом лауреата у Центру за културу у Бијељини са почетком у 19.30 часова, на којем ће наступити и свјетски умјетници на хармоници Владимир Мурза, Мирко Патерини и Јуриј Шишкин.

Фестивал се завршава концертом лаурета и Јурија Шишкина у уторак, 16. априла, у Центру лијепих умјетности "Гварнеријус" у Београду са почетком у 20.00 часова.