ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 14/04/2019

МУХИЋ: КУЛТУРНА СЦЕНА У СРПСКОЈ У УСПОНУ

 

БАЊАЛУКА, 14. АПРИЛА /СРНА/ - Студент четврте године одсјека за клавир Академије наука и умјетности Универзитета у Бањалуци Хајрудин Мухић из Приједора каже да је културна сцена у Републици Српској у успону, иако се мало ради на промоцији културних догађаја, нарочито концерата класичне музике.

 

Мухић истиче да је све бројнија публика која се интересује за догађаје из културе, као што су концерти озбиљне музике, позоришне представе или изложбе.

"Умјетност и култура су битни сегменти друштва, јер чувају традицију и идентитет народа, тако да је врло значајно да у континуитету градимо и ширимо публику која ће цијенити рад умјетника", рекао је Мухић, који је стипендиста Фонда "Др Милан Јелић".

Он истиче да је генерални проблем у друштву што се мало ради на промоцији културних догађаја, нарочито када је ријеч о концертима класичне музике.

"Очекујемо пуне сале посјетилаца, а нисмо ништа урадили на промоцији или представљању тих умјетника, док су медији препуни реклама и најава концерата музичара из популарне музике који у већином нису ни музички образовани", рекао је Мухић.

Овај млади умјетник, који је аутор шест композиција, каже да планира да оде на усавршавање у иностранство, али и да се врати у Републику Српску, те да му је жеља да проучава музичку историју ових простора.

Са просјеком оцјена 9,7, Мухић каже да би своје школовање тешко могао да без подршке Фонда "Др Милан Јелић".

"Стипендију Фонда сам примао и на другој години факултета и сва такмичења на којима сам учествовао, све постигнуте успјехе и премијере концерата не би биле могуће без ове стипендије", рекао је Мухић.

Мухић истиче да инспирацију за компоновање тражи и проналази у филозофији и психологији, те да кроз музику жели да искаже своје виђење односа човјека према самом себи, другом човјеку, друштву, народу и животу.

"Тако сам инспирацију пронашао у дјелима академика Владете Јеротића, а композиција `Када се вољени препиру само се шале` за виолину и клавир носи назив његовог тумачења руске пословице, док је композиција `Добро и зло трче заједно` за виолончело и клавир добила назив по његовој истоименој књизи", рекао је Мухић.

Осим ове двије, Мухић је компоновао још четири композиције које је представио публици широм БиХ. Он каже да је задовољан позитивним критикама и тиме како је публика прихватила његово стваралаштво.

"То је велики подстрек да наставим и даље да улажем труд у оно што радим најбоље, а то је да компонујем. Своју будућност видим у томе да дам свој допринос очувању музичке традиције и заоставштине Републике Српске", рекао је Мухић.

За велики успјех сматра и наступ на манифестације "Дани Владе С. Милошевића", која у Бањалуци траје до четвртка, 18. априла, а која је посвећена академику и музикологу са ових простора.

Мухић је на тој манифестацији представио своје двије нове композиције.