ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 15/04/2019

НЕВИН КАО АМЕРИКАНАЦ

 

Постоје амерички злочини и "злочини осталих", односно оних који нису Американци или немају америчку заштиту. Одлука Међународног кривичног суда у Хагу да одустане од истраге злочина у Авганистану има запањујуће објашњење: "Истраге у садашњем тренутку не би служиле интересима правосуђа"?!

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

ХАГ, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Одлука Међународног кривичног суда у Хагу да не истражује америчке злочине у Авганистану и Гвантанаму значи увођење принципа "Дивљег запада" у међународно право и показује до које мјере су САД утицале на досадашње процесе за разне злочине, посебно оне на просторима бивше Југославије.

Истрагом Међународног кривичног суда требало је да буду обухваћени ЦИА и њени агенти и оперативци који су из Авганистана одводили лица осумњичена за тероризам у своје тајне затворе широм свијета гдје су мучени или су завршили у Гвантанаму.

Међународне правне кругове посебно је запањило објашњење за такву одлуку у којем пише дословно да "истраге у садашњем тренутку не би служиле интересима правосуђа"?!

Хашки суд је, успут, навео да су "перспективе за успјешну истрагу и казне врло ограничене".

До одустајања од истрага америчких злочина у Авганистану дошло је упркос признању самог суда да постоји "велики разлог" за мишљење да су "америчка војска и ЦИА умијешане у мучења и друге ратне злочине у Авганистану", и то "уз одобрење америчке Владе".

САД су претходно, о чему је јављао и Ројтерс, запријетиле да ће одбацити све захтјеве за улазак у САД представницима Међународног кривичног суда у Хагу који желе да истражују америчке војне злочине у Авганистану.

Хашки суд сматра да "постоји велики разлог за мишљење како су од маја 2003. године припадници војске САД и ЦИА извршили ратне злочине у виду мучења и окрутног понашања, повреде личног достојанства, силовања и других облика сексуалног насиља у складу са политиком коју су одобриле власти САД".

Али, ти злочини су недодирљиви и неће бити истражени јер Вашингтон то не дозвољава.

У блиској прошлости многе земље, попут Србије, али и Републике Српске, биле су изложене санкцијама, бомбардовањима, различитим пријетњама да Хашком трибуналу изруче политичаре, војнике или цивиле.

Двије деценије у Хагу су трајали процеси, праћени правом медијском артиљеријом и саопштењима безбројних међународних невладиних организација, а сада, када је јасно да за творца таквог система кажњавања нема накаквих санкција - сви они то, углавном, примају покорно или дају кратке информације.

Наравно да ће примјер САД искористити и друге моћне силе да одбаце сваку одговорност за злочине својих војника, а то значи да ће свако радити оно што жели и да за то неће сносити никакву одговорност.

Међународни амерички /хашки/ кривични трибунал за бившу Југославију претходно је својим истрагама и селективном правдом сатанизовао Србе из бивше Југославије и искористио једну међународну правну институцију за војнополитичке интересе САД и НАТО-а.

Ако има ико коме није било јасно "ко коси, а ко воду носи", односно ко одлучује о оптужницама и казнама, а за кога право не важи, сада има "црно на бијело".

Постоје амерички злочини и "злочини осталих", односно оних који нису Американци или немају америчку заштиту.

Тако вођа некадашње терористичке ОВК Хашим Тачи превентивно, суочен са гласинама да би могао да одговара за злочине над Србима, јавно поручује да је "амерички оперативац".

Ако то некоме и даље није јасно, нека погледа одлуке судских вијећа која је водио, на примјер, Теодор Мерон у Хагу, а посебно чувени случај хрватских генерала за злочине у "Олуји" на другостепеном рочишту.

Пензионисани хрватски генерал Анте Готовина и "екипа" стали су пред Жалбено вијеће као тешки ратни злочинци из "удруженог злочиначког подухвата" заједно са врховима хрватске политичке власти, а изашли су након тога невини "као бебе".

Као америчке бебе.