ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти15/04/2019

НА ВЕЛИКУ СУБОТУ ОСНИВАЊЕ УДРУЖЕЊА ГАРДИСТА ПРВЕ ГАРДИЈСКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Оснивачка скупштина Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске, кроз коју је прошло око 4.500 младих војника, а око 250 уградило животе у темеље Српске, биће одржана 27. априла у Источном Сарајеву, рекао је Срни предсједник Иницијативног одбора Предраг Аћимовић.

 

"Прва гардијска моторизована бригада Главног штаба Војске Републике Српске била је најмлађа бригада у саставу Војске Српске, углавном састављена од голобрадих регрута из сваке општине у Републици Српској који су већином имали по 18 година живота када су стали на браник отаџбине", истакао је Аћимовић.

Аћимовић је рекао да је након готово четврт вијека покренуто формирање удружења чији је циљ саборност гардиста расутих по цијелом свијету и да одржи сјећање на погинуле гардисте.

"Један од циљева је да буде утврђен тачан број погинулих и да за све њих буде подигнут централни споменик", нагласио је Аћимовић.

"Наш циљ је да буде урађена социјална карта, завршена спомен-соба која је дјелимично урађена у Калиновику и да буде урађена монографија бригаде", рекао је Аћимовић.

Припадници ове најмађе бригаде Војске Републике Српске, подсјетио је он, учествовали су на многим ратиштима - оловском, бихаћком, на платоу Трескавице и Бјелашнице, у акцији "Церска 93", Лукавцу, у и око Сребренице и Жепе.

Оснивачка скупштина Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске биће одржана у 12.30 часова на Велику суботу у свадбеном салону "Н трејд" у Источној Илиџи.

Скупштини ће претходити полагање вијенаца и паљење свијећа у знак сјећања на погинуле гардисте у 10.30 часова на Војничком гробљу у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву.

"Са вјером у Бога, за народ, за отаџбину, за брата гардисту", из Иницијативног одбора позвали су све припаднике ове бригаде, породице погинулих и умрлих гардиста, пријатеље и поштоваоце гарде да присуствују оснивачкој скупштини Удружења гардиста.