ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/04/2019

ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА СРПСКА ПРЕСТАНЕ ДА БУДЕ ТАЛАЦ НЕСРЕЂЕНИХ ОДНОСА У ФБиХ

 

БАЊАЛУКА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Једина инстанца која се бруке због неформирања Савјета министара јесте БиХ, а Република Српска је та која је потпуно стабилна и сада само чека да престане да буде талац несређених односа у ФБиХ, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

 

"Сматрамо да је крајње вријеме да се формира Савјет министара и да се покаже да БиХ може да функционише на било који начин. Ово што се сада догађа, то што није изабрана чак ни делегација за Савјет Европе, показује у каквој ситуацији се БиХ налази. Једина инстанца која се брука у свему овоме јесте БиХ", констатовао је Ковачевић.

Он је нагласио да СНСД уопште није задовољни темпом формирања Савјета министара. "Сматрали смо да је то требало да буде урађено још у децембру прошле године, када смо формирали Владу Републике Српске и све институције. Tо је био прави тренутак. Све послије тога је касно. Оно што СДА и остале странке из Сарајева сада демонстрирају јесте немогућност опстанка БиХ", истакао је Ковачевић за портал "Инсајдер".

Коментаришући најновије саопштење Демократског фронта који формирање новог Савјета министара условљава претходним формирањем власти у ФБиХ, Ковачевић каже да су то унутрашње ствари тог ентитета у које СНСД не жели да улази.

"Ми се бавимо оним што Републику Српску занима. Српска је потпуно институционално стабилна и функционална. Одмах послије избора формиране су све институције власти у Републици Српској и сада само чекамо да престанемо да будемо талац несређених односа у ФБиХ те да се коначно и ово заврши, да се формира Савјет министара како би и са тог нивоа могли да помогнемо развоју Српске. Tо је једино што нас интересује", поручио је Ковачевић.

Говорећи о активација МАП-а и слању Годишњег националног програма у сједиште НАTО-а у Бриселу, што је још једна од ствари које бошњачка страна потеже као услов за формирање власти на нивоу БиХ, портпарол СНСД-а каже да свако има право да има своје политичке ставове.

"Њихов политички став је очигледно то, што је за нас апсолутно неприхватљиво. Ми имамо своје политичке ставове који су засновани на званичним политикама Републике Српске. У Народној скупштини Републике Српске усвојена је Декларација о војној неутралности која нас обавезује. Не желимо уопште да разговарамо о МАП-у. Најважније је да се имплементирају изборни резултати", рекао је Ковачевић.

Подсјетивши да ће у сриједу у Сарајеву бити одржан састанак лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, на којем би требало да се покуша пронаћи договор о формирању власти на нивоу БиХ, Ковачевић је навео да још није познато да ли ће након разговора тројице страначких лидера доћи и до састанка страначких делегација о истој теми.

"Састанак је у сриједу, а прво би требало да буде одржан састанак тројице страначких предсједника. Да ли ће послије тога бити одржан и састанак страначких делегација, још не могу да потврдим са сигурношћу", каже Ковачевић.

Он је додао да се очекује да у сриједу Бакир Изетбеговић потпише документ од 11 тачака који садржи принципе будућег дјеловања власти на нивоу БиХ, појаснивши да су то чисто начелни принципи, а не програмски документ.

"Међутим, без обзира на тај потпис, понављам да ми у СНСД-у уопште нисмо задовољни темпом формирања Савјета министара", закључио је Ковачевић.