ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/04/2019

У БЕОГРАДУ ПРОМОВИСАНА КЊИГА "БОСАНСКЕ МАГЛЕ"

 

БЕОГРАД, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Књига "Босанске магле" аутора Бранислава Сладојевића, која описује догађаје на подручју Зенице и Сарајева прије почетка и током рата у БиХ, данас је представљена у Задужбини "Вука Караџића" у Београду.

 

Аутор у дјелу, које су објавили новосадски "Прометеј" и Представништво Републике Српске у Србији, и кроз догађаје у којима је била породица Сладојевић приказује друштвене промјене, тражећи разлоге несреће која је задесила БиХ, речено је на промоцији.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је да тај роман види као опомену и позив да се сва чула и памет упрегну да се никада и нигдје ништа слично рату никоме не догоди.

"Стојећи пред дјелом Сладојевића, тешко ми је отети се утиску да истовремено стојим и пред питањем - зар је морало да дође и до тешког крвавог рата да би се прориједила, па разгрнула босанска магла како би свако свакога могао да види у правом свјетлу", рекао је Цицовић.

Он је у том контексту указао и на актуелна политичка дешавања у Сарајеву.

"Кажем то поводом ове добре књиге, али и са погледом на садашње политичке прилике и садашње гласове из Сарајева", рекао је Цицовић.

Он је напоменуо да је Представнишво Републике Српске у Србији суиздавач Сладојевићевог романа који ће сигурно допринијети култури сјећања.

"Допринијеће да сви ми видимо шта не треба да радимо да наш народ и све друге народе у БиХ поново не задеси тешки грађански рат у коме нико не може побиједити, у коме сви губе, тако да је то био један од разлога због чега смо се опредијелили да подржимо овај роман", рекао је Цицовић.

Сладојевић је истакао да је написао "Босанске магле" јер не смије да буде заборављено оно што се тада дешавало.

"Био сам у прилици или боље речено у неприлици да будем посматрач и свједок немилих догађаја деведесетих година прошлог вијека у средњој Босни и сматрао сам да би било добро то да се забиљежи, с обзиром на то да се ствари заборављају", рекао је Сладојевић.

Аутор је рођен у Зеници, завршио је Факултет за природне и технолошке науке у Љубљани, а докторирао је на Универзитету у Сарајеву гдје је до почетка рата у БиХ радио као редован професор.