ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/04/2019

СЛАВКО МРШЕВИЋ ОД ДАНАС ПОНОВО У ШКОЛСКОЈ КЛУПИ

 

РУДО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Аутистични младић Славко Мршевић од данас је поново у свом разреду у Средњошколском центру у Рудом, а школовање ће наставити у овом центру или у Заводу за образовање одраслих.

 

Славко је рекао да је срећан што је поново у школи са својим друговима.

Средњошколски центар "Рудо" данас је посјетила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је рекла да је дошла да се увјери да је дијете неометано дошло на наставу и да уз пратњу асистента сједи у учионици са школским друговима.

Тривићева је изјавила новинарима да је на састанку са директором ове школе разговарала о наставку Славковог школовања, односно да му се обезбиједи полагање предмета како би до 1. септембра завршио разред.

Она је нагласила да ће одлуку о наставку Славковог школовања кроз четворогодишњу или трогодишњу школу донијети његови родитељи у сарадњи са школом и Министарством просвјете и културе и Министарством здравља и социјалне заштите Српске.

"То је њихов избор, а ми ћемо пружити пуну подршку у најбољем интересу дјетета", додала је Тривићева.

Директор Средњошколског центра Рудо Татомир Елез рекао је да ће школа поштовати одлуке ресорног министарства у складу са законом о средњој школи и да ће он одредити комисију за Славково полагање испита.

"Школа ће дати све од себе да помогне да се дође до рјешења овог проблема и да помогнемо дјетету колико је то у нашој моћи", додао је Елез.

Славков отац Ненад Мршевић рекао је да је учињен велики корак и да сама чињеница да је министар просвјете дошла у Рудо значи да Славко има њену подршку до краја свог школовања.

"Да није било одлуке министра, Славко данас не би био у школи и ко зна да ли би ово питање било ријешено. Славко је данас срећан. На почетку је био уплашен, али већ како који час одмиче, он је боље", додао је Мршевић.

Славков школски друг Милан Новаковић каже да му је драго што се Славко вратио у школу. "Ово је велики дан за цијелу школу, за све нас", истакао је Новаковић.

Славко Мршевић, који има Аспергеров синдром, најблажи облик аутизма, избачен је 1. септембра 2016. године из Средње саобраћајне школе у Рудом јер је школа одбила да прилагоди наставни план и програм и методологију преношења градива његовим функционалним способностима и статусу.

Основни суд у Вишеграду недавно је донио неправоснажну пресуду да су надлежни из Средње саобраћајне школе у Рудом и надлежно министарство кршили закон у случају забране похађања наставе за аутистичног дјечака и наложен је хитни повратак у школске клупе, те изречена финансијска казна од 11.000 КМ.

Славку Мршевићу је у петак, 12. априла, одобрено полагање испита за први разред занимања саобраћајни техничар друмског саобраћаја у Средњошколском центру у Рудом, а о одлуку је донијела Тривићева у складу са Законом о средњем образовању и васпитању по члану који третира изузетне специфичне случајеве.