ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет15/04/2019

ФРАНЦУСКО ОРУЖЈЕ КОРИШТЕНО ПРОТИВ ЦИВИЛА

 

ПАРИЗ, 15. АПРИЛА /СРНА-Ројтерс/ - Наоружање, укључујући тенкове и ласерски навођене ракетне системе, које је Француска продала Саудијској Арабији, употребљено је у рату у Јемену против цивила, наводи се у повјерљивим подацима француских обавјештајних служби које је у јавности објавио портал "Дисклоуз".

 

У повјерљивом извјештају француске војно-обавјештајне агенције "ДРМ" под називом "Безбједносна ситуација у Јемену" објављене су мапе на којима су приказани детаљи положаја наоружања француске производње унутар Јемена и са саудијске стране границе.

Према подацима портала "Дисклоуз", то сугерише да је велики број становника Јемена угрожен због оружја француске производње.

Аналитичари подсјећају да су француски предјседник Емануел Макрон и његова администрација навели да је Француска продала Саудијској Арабији наоружање које се користи само за заштиту границе.

У објављеном документу се истиче да су топови "цезар", које производи француска компанија "Некстер", распоређени дуж саудијско-јеменске границе и врше одбрамбено гранатирање положаја Хутија ради подршке "лојалистичкој армији и саудијским оружаним снагама при њиховом напредовању на територији Јемена".

Документ је датиран на 25. септембар 2018. године и представљен је Макрону, премијеру Едуарду Филипу, те министрима одбране и спољних послова.

Француска је потписница Споразума УН о трговини оружјем којим се регулише међународна трговина конвенционалним оружјем и забрањује се продаја наоружања којим се доприноси кршењу људских права или врше ратни злочини.