ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/04/2019

ПОЧЕЛА ДРУГА "ВИВА ШКОЛА ФИЛМА"

 

ПРИЈЕДОР, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Филмска радионица за младе "Вива школа филма" почела је данас у Приједору и окупља 18 полазника који ће у наредна три дана снимати и монтирати свој краткометражни филм.

 

Умјетнички директор "Вива школе филма" Ратко Орозовић изјавио је да ће полазници на филмској, теоријској и практичној радионици и кроз предавања, вјежбе, снимања и монтажу стварати документарни филм о себи, својој околини и њеној заштити, догађајима и проблемима који настају у тој интеракцији.

"Полазници радионице ће кроз групне задатке стицати знања из филмског језика и основа филмске писмености. Млади ће учити технике кадрирања, покрета камере, састављања филмске приче на основу написане и препричане приче. Стицаће вјештине филмске умјетности која се може радити чак и савременим мобилним телефонима", истакао је Орозовић.

Он је додао и да су кроз ову школу до сада обучили преко 900 младих из 40 градова БиХ, а да Приједор и даље остаје фестивалски центар гдје ће у септембру бити приказано око 50 кратких филмова у оквиру овог пројекта.

"Очекивани резултати овог пројекта су нови филмови које ће полазници радионице сами произвести, те учествовати на `Вива` омладинском филм фестивалу. Тиме ћемо код њих развити и осјећај припадности јер ће одабрани аутори бити гости фестивала, а три најбоља ће бити награђена видео-опремом коју обезбјеђују компаније `Автера` и `Меклајн`", истакао је Орозовић.

Организатори су Удружење "Вива" из Сарајева у сарадњи са Центром за приказивање филмова из Приједора, а генерални спонзор је ОЕБС.

Задатак ове радионице, како каже директор овог центра из Приједора Анита Хоџић, био је расписивање позива за пријем полазника, те да буде домаћин ове тродневне школа филма.

Након данашње уводне радионице која је обрађивала теорију филма и припрему сценарија, наредна два дана полазници ће радити на снимању и монтажи филмова.