ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/04/2019

ПРЕДСТАВЉЕН ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА

 

ПАЛЕ, 15. АПРИЛА /СРНА/ - На Палама је данас пољопривредним произвођачима са подручја ове општине представљен правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде за ову годину, а да би остварили право из било које области морају измирити обавезе према пореској управи.

 

Виши стручни сарадник у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Соколац при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Свјетлана Мичић рекла је Срни да су осим правилника представљени и стандарди у производњи млијека у ЕУ, а све с циљем унапређења производње.

"На презентацији је доста питања било у вези са области комерцијалних и некомерцијалних газдинстава односно плаћање пореза за прошлу годину. Интересовало их је до када је рок плаћања с обзиром да нису измирили своја дуговања према пореској управи Српске, тако да смо их обавијестили да у наредном периоду измире обавезе како би могли остварити подстицај из било које област пољопривредне производње", навела је Мичићева.

Она је навела да овогодишњи аграрни буџет у Републици Српској износи 71.000.000 КМ, те да је пољопривреднике општине Пале највише интересовала питања из области сточарстава, као и премија за млијеко, која је у 2018. години износила 0,30 фенинга, а ове године 0,25 фенинга.

Мичићева је појаснила да је у новом правилнику за подстицаје повећан услов за приплодне јунице са два на три, у систему крава-теле повећан број крава са пет на шест грла, а за овце са 100 на 125.

Према њеним ријечима, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац, у будућем периоду са пољопривредним произвођачима радиће једнодневне обуке из области сточарства и воћарства, те практичан рад на терену.

"Предавања су корисна јер пољопривредници на тај начин унапређују своју производњу и временом се почињу приближавати ЕУ и њиховом стандарду по квалитету млијека", навела је Мичићева.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац, функционише у оквиру Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске и дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и дијела горњодринске регије.