ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/04/2019

СЕЛЕКТИВАН ПРИСТУП И ПОЛИТИЧКЕ ПРЕСУДЕ НЕ УЛИВАЈУ НАДУ У ПРАВДУ

 

ШАМАЦ, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да има огромно неповјерење када је ријеч о дијељењу правде у БиХ и спровођењу Стратегије за ратне злочине зато што је било много примјера у којима је приступ правди селективан, а пресуде политички мотивисане.

 

"Мени је жао што то морам да кажем. Имали смо ситуације у којима су постојали и докази и свједоци и све што је било потребно да дође до одређеног процеса и казне, па је то изостало", изјавила је Цвијановићева новинарима у Шамцу поводом почетка суђења бившем команданту Петог корпуса такозване Армије РБиХ Атифу Дудаковићу.

Цвијановићева је истакла да се све оно што је некада замишљено да буде у функцији бржег помирења и веће кохезије, партнерства и разумијевања у друштву и међу конститутивним народима као бумеранг окренуло против свих тих настојања.

Пред Судом БиХ данас је почело суђење генералу Атифу Дудаковићу и за још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.