ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/04/2019

ПОТВРЂЕНА ПОСВЕЋЕНОСТ ПРИДРУЖИВАЊА И ПРИСТУПАЊА ЕУ

 

САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Учесници 15. конференције парламентарних одбора за европске интеграције/послове земаља Процеса стабилизације и придруживања југоисточне Европе /ЦОСАП/ потврдили су данас посвећеност приступању ЕУ и истакли значај тог процеса као механизма за убрзавање реформи, обезбјеђивање конкурентне економије, владавине права и постизање мира и стабилности.

 

На конференцији у Београду, на којој су Парламентарну скупштину БиХ представљали посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац, Војин Митровић и Мијо Матановић, разговарано је о значају интерпарламентарне и регионалне сарадње за убрзавање реформи у процесу придруживања ЕУ, као и о сарадњи парламената са цивилним друштвом у процесу европских интеграција.

У заједничкој изјави, која је усвојена на конференцији у Београду, учесници су истакли значај конкретне и видљиве подршке ЕУ политици проширења, те позвали на појачано ангажовање ЕУ на западном Балкану, саопштено је из парламента БиХ.

Истакнуто је и да питање повезивања земаља региона остаје једно од централних питања, чији је циљ унапређење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре, енергетске безбједности, дигиталне привреде и стварања амбијента за боље пословање, уз опредијељеност за политичку стабилност, привредни просперитет, те културни и друштвени развој региона.

Учесници ове конференције поздравили су одговоре које је БиХ доставила на Упитник Европске комисије са циљем добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ, као и појединачни напредак на европском путу сваке земље чланице ЦОСАП-а.

Учесници су изразили спремност да се, сарадњом са цивилним друштвом, стручном јавношћу и посебно са младима, обезбиједи инклузивност у свим фазама преговора о приступању ЕУ.

Осим представника Парламентарне скупштине БиХ, конференцији у Београду присуствовали су чланови парламентарних одбора за европске интеграције /послове Албаније, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Србије/.

У својству специјалног госта конференцији су присуствовали и представници парламената земаља чланица ЕУ, представници ЦОСАЦ тројке, Делегације ЕУ у Србији, као и представници дипломатског кора, академске заједнице и организација цивилног друштва.