ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/04/2019

ТУЖИЛАШТВО: ДОКАЗАЋЕМО ДА СУ ДУДАКОВИЋ И ОСТАЛИ ПОЧИНИЛИ ЗЛОЧИНЕ

 

САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Тужилац Маријана Чоловић рекла је на почетку суђења генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ да ће Тужилаштво доказати да су сви оптужени починили злочин против човјечности, а Дудаковић и ратни злочин против цивилног становништва.

 

Суђење Дудаковићу и другима оптуженим за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године почело је данас пред Судом БиХ читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ.

Чоловићева је истакла да ће изјавама свједока Тужилаштво доказати да је од 13. септембра до половине новембра 1995. постојао систематски напад на цивиле српске националности на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста и да је операција "Сана 95" почела 13. септембра под командом Дудаковића.

"Циљ напада био је, не само освајање ових територија које су биле под контролом Војске Републике Српске, већ и етничко чишћење српског становништва са тих простора", нагласила је Чоловићева.

Она је навела да је напад био извршен према цивилима и цивилним објектима, што је подразумијевало и природу насиља без обзира да ли била ријеч о мушкарцима или женама било које старосне доби.

Током напада, сва затечена, углавном стара и немоћна лица, су побијена. Преживио је само мали број Срба који су се предали цивилној полицији. Чоловићева је рекла да ће преживјели свједоци говорити о убиствима, те уништавању српске имовине и вјерских објеката.

"Тужилаштво ће доказати да су у добро испланираној војној операцији људи хапшени и одмах убијани, као и вријеме почињења злочина. Доказаћемо да су припадници Петог корпуса под командом Атифа Дудаковића, на подручју Босанског Петровца и околних мјеста убили најмање 65 српских цивила, од којих је најстарији имао 90 година", додала је Чоловићева.

Према њеним ријечима, исказима свједока и материјалним доказима Тужилаштво ће доказати да су на подручју општине Кључ убијена 42 цивила српске националности, међу којима су два лица имала 80 година.

Из Тужилаштва истичу да ће доказати да је на подручју Босанске Крупе убијено најмање 10 Срба, међу којима је и један деведесетогодишњак, те да је на подручју Санског Моста и околине страдало 100 српских цивила, међу којима су двије жртве имале 90 година.

"Исказима свједока Српске православне цркве, те видео-снимцима, доказаћемо да је након акције `Сана 95`, у Босанском Петровцу уништено 12 вјерских објеката, у Кључу четири, Санском Мосту 15, а у Босанској Крупи шест", навела је Чоловићева.

Према њеним ријечима, Тужилаштво ће, између осталог, извести и доказе о постојању оружаног сукоба између Петог корпуса такозване Армије БиХ и припадника Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, присталица Фикрета Абдића.

Чоловићева је навела да су цивили, који нису учествовали у борбеним дејствима, били мучени и убијани, о чему је Дудаковић, као командант Корпуса, био упознат.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани "Шиљо", Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић звани "Ејко" и "Шеширџија", Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Суђење се наставља 22. априла.