ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/04/2019

САРАДЊА КУЛТУРНИХ ЦЕНТАРА НОВОГ САДА И ИСТОЧНОГ НОВОГ САРАЈЕВА

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Културни центри Источно Ново Сарајево и Нови Сад убудуће ће моћи да размјењују програме и раде на креирању заједничких програма, наведено је у Меморандуму о разумијевању потписаном данас између ове двије установе културе.

 

Меморандум о разумијевању потписали су директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић и директор Културног центра Нови Сад Бојан Панаотовић.

Јанковић је новинарима уочи потписивања Меморандума изразио задовољство што ће Културни центар Источно Ново Сарајево убудуће имати могућност да сарађује са институцијом културе која има традицију дужу од пола вијека и која је по успјешном раду позната у региону.

"Наш културни центар је релативно млада установа, која је основана 2003. године, али ћемо завршетком изградње новог градског позоришта и галерије добити задовољавајуће услове за квалитетну и озбиљну сарадњу са Културним центром Новог Сада", истакао је Јанковић.

Он је додао да је данашњем потписивању претходио културни програм на којем су наступили колективи и појединци са којима Културни центар Источно Ново сарајево већ има потписане меморандуме, који су резултирали успјешном и плодоносном сарадњом.

Панаотовић је рекао да у 21. вијеку културне границе у физичком и географском смислу постају много мање битне и да је култура кључна област гдје се може сарађивати, те да је стога, како је нагласио, логично и природно да се успостави сарадња између културних центара Источног Новог Сарајева и Новог Сада.

"Ми смо браћа и ово је само један почетак који ће означити плодоносну, богату и сврсисходну сарадњу. Све што наши партнери буду жељели да представе у Новом Саду, који је 2019. године Омладинска престоница Европе, а 2021. године и Европска престоница културе, ми ћемо им то омогућити", истакао је Панаотовић.

Према његовим ријечима, двије установе културе широк спектар сарадње од позоришта, књижевне ријечи до трибина.

Након потписивања меморандума историчар и сарадник Културног центра Новог Сада Огњен Карановић одржао је предавање о теми братских веза Републике Српске и Србије.