ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/04/2019

НОВИ СПОРАЗУМИ ЗА ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ У ОБЛАСТИ НУКЛЕАРНЕ ЕНЕРГИЈЕ

 

БЕОГРАД, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић рекао је данас да Србија са руском државном корпорацијом "Росатом" жели да успостави најмодернији истраживачки центар за нуклеарне науке, технологије и иновације у Србији.

 

Поповић је истакао да ће то бити најсавременији такав центар у овом дијелу Европе, гдје ће се обучавати стручњаци за нуклеарне технологије из цијелог свијета, напомињући да се данас нуклеарна енергија користи у медицини, пољопривреди, индустрији, "паметним градовима".

"Желимо да развијамо потенцијале Србије у овој области, а за то имамо најбољег партнера - `Росатом`, који је водећа компанија у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе у свету", рекао је он.

Поповић и генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов потписали су током Међународне конференције "Атомекспо 2019" у Сочију два меморандума којима се потврђује и јача сарадња Србије и Русије у области примјене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Министар за иновације и технолошки развој Србије оцијенио је да је потписивањем ових споразума отворена нова перспектива у односима Србије и Русије.

"Србија ће сада имати шансу да добије трансфер знања од најбољих руских стручњака за нуклеарне технологије и да заједно са њима обнавља и гради српску научну базу у овој области", истакао је Поповић.

Лихачов је оцијенио да је споразум изузетно значајан и нагласио да је у протеклих годину дана постигнут велики успјех у билатералним односима Србије и Русије у области нуклеарних технологија, саопштено је из Министарстсва за иновације и технолошки развој Србије.

Раније ове године, током посјете предсједника Русије Владимира Путина Србији, Поповић и Лихачов су потписали два међудржавна споразума о сарадњи Србије и Русије у области примјене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, а тиме је и званично, послије 30 година, обновљена сарадња двије земље у тој области.