ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/04/2019

ПАTРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ БОРАВИО У МАНАСTИРУ ГРАЧАНИЦА

 

ГРАЧАНИЦА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј послије обиласака манастира Грачанице, задужбине краља Милутина, рекао је у обраћању вјерницима да је данас помоћ Господа потребнија него икада раније, јер се српски народ налази у великом искушењу због моћника који планира да га удаљи са ових светих простора.

 

"За нас је важно шта мисли Господ, а Господ ће мислити о нама онолико колико се ми будемо вратили вјери и цркви својој, а када се вратимо Богу и цркви вратићемо се и себи и својим ближњима", навео је патријарх Иринеј позивајући вјерујући народ да се уједини и обједини, што је преко потребно народу.

"Само јединствени, јер смо тада и моћни и јаки, можемо сачувати свету косовскометохијску земљу и наш народ на овим светим просторима и оставити оно што смо наследили од предака онима који ће доћи после нас", рекао је патријарх Иринеј вјерницима окупљеним у манастиру Грачаница.

Tоком тродневне посјете Космету патријарх Иринеј је, како је рекао, обишао светиње и срео се са народом чији број није мали на простору Косова и Метохије јужно од Ибра.

"Манастир Грачаница, понос наше цркве, која је окупљала народ од како постоји, грамада, била је и биће, све док постоји српски народ и српска душа узданица нашег свеколиког српског народа", рекао је патријарх Иринеј наглашавајући да српске светиње на Космету говоре о Србима и представљају их овом свијету.

Оне, како је нагласио, најбоље говоре ко су Срби и какви су некада били.

"Наш народ се увек окупљао око своје цркве, одувек нападане и гоњене, заједно са њом страдао, али смо до данас опстали и остаћемо све док будемо са овим светињама", навео је патријарх, те додао да су светиње ту да храбре, уливају наду, призивају Господу.

Када се Господу приближимо, како је навео, онда смо близу једни другима, а наши храмови су најбољи учитељи и руководитељи пута који води у царство небеско.

"Господ ће нас сачувати да заједно са овим нашим светињама опстанемо и останемо ту где су живели наши свети преци који су били и остали пример како треба да живимо", истакао је патријарх, понављајући да су јединство и повратак вјери и цркви преко потребни.

Патријарха Иринеја у Грачаници је дочекало неколико десетина вјерника са манастирским сестринством и монаштвом Рашко-призренске епархије, предвођених Његовим преосвештенством владиком Tеодосијем.

Патријарх Иринеј послије Грачанице путује у манастир Бањска на сјеверу Космета, а ујутру ће се, како је планирано, обратити вјерницима у Цркви Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици.