ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2019

БЛАЖЕНОПОЧИВШИ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ - ПОДВИЖНИК И ДОБОРОВОЉНИ МУЧЕНИК

 

ПОДГОРИЦА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Блаженопочивши патријарх Павле био је изнад свега што је овоземаљско, био је подвижник и доборовољни мученик, рекао је ректор Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу, протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић.

 

"То бејаше човек Господа Исуса Христа кога он љубљаше, а љубио га је због тога што је био изнад свега што је овоземаљско, љубио је богочовека Христа. Он је био подвижник. Подвижништвом својим задивио је све нас који смо били близу њега и који смо осетили његове молитве", истакао је прота Милутин.

Тимотијевић, који је синоћ у крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици говорио о животу блаженопочившег патријарха Павла, међу многобројним врлинама посебно је истакао његову скромност, једноставност, молитвеност, велико човјекољубље.

"Био је добровољни мученик јер је толико година на Косову и Метохији издржао притиске са свих страна, и од својих, и од туђих, и није се поколебао", нагласио је прота Милутин.

Он се присјетио првог сусрета са патријархом Павлом у септембру 1950. године када је дошао за професора Призренске богословије.

"Био је несвакидашњи човек и оставио је несвакидашњи утисак и као наставник, и као васпитач. Био је веома ауторитативан, а истовремено нам је био веома близак", подсјетио је Тимотијевић.

Он је рекао да је са патријархом Павлом у Богословији провео 29 година.

"Устајао је у 4.00 ујутро, вршио је своје монашко правило увек, без одступања. Људи из комшилука су често гледали како владика Павле одмах после 4.00 чисти снег око своје Епископије. У 6.30 тачно је био у цркви, у олтару, када би почињала јутрења. Ми смо сви били ту да узмемо благослов, а он одлази за пјевницу и заједно са ђацима пјева или им помаже и показује", навео је прота Милутин.

Он каже да је патријарх Павле примао многе посјетиоце, међу којима су били монаси, свештеници, грађани који би се код њега обрели без икакве најаве.

"После ручка, који је био око 13.00 часова, ручно би стругао тестером дрва. То је била његова гимнастика. Послије 19.00 бивао би уморан, али се бавио ручним радом. Поправљао је јеванђеља, крстове, свештене ствари из цркава Епархије, коричење књига и друге ствари, мењао сијалице, браве, кваке, ципеле поправљао, а у 22.00 је одлазио на спавање", навео је Тимотијевић.

Он је подсјетио и на дане живота у Призрену блаженопочившег патријарха Павла.

"Кревет му је био дрвени, сламарица у којој је слама или шаша од кукурузовине, покривао се зими гуњом. Поред кревета сам запазио отиске од метанија тако да је рукама својим дохватао онај патос. Ту је било углачано и видело се где је стајао ногама, увек у исто време и на исти начин. Тако је и у цркви стајао, никада се није премештао са ноге на ногу, него је увек на обе ноге стајао мирно, и тако је богослужење одстајао", навео је, између осталог, прота Тимотијевић.

На почетку вечери говорио је протојереј-ставрофор Велибор Џомић који је представио монографију о "Старине Призрена" Роксанде Тимотијевић, супруге проте Милутина Тимотијевића.

Аутор Роксанда Тимотијевић, која више није жива, била је дугогодишњи радник Завода за заштиту споменика културе у Призрену. Књига је плод њеног дугогодишњег студиозног и преданог проучавања споменичког насљеђа града Призрена.

Патријарх српски Павле, који је преминуо 15. новембра 2009. године у 95. години, био је омиљен међу народом због своје скромности и истинољубивости.

На трону Светог Саве као патријарх српски налазио се 19 година.

Према сопственој жељи, сахрањен је у манастиру Раковица, а на посљедњи починак испратило га је више од 600.000 људи.

Гроб патријарха Павла данас посјећује на хиљаде православних вјерника.