ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет16/04/2019

МАКРОН: ОБНОВИЋЕМО ЗАЈЕДНО КАТЕДРАЛУ

 

ПАРИЗ, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Француске Емануел Макрон обећао је да ће катедрала Нотр Дам у Паризу бити обновљена, након што је пожар дјелимично уништио ово чувено здање.

 

Он је приликом посјете катедрали рекао да је избјегнуто најгоре и да је сачувана основна структура објекта.

Макрон је обећао да ће покренути међународну иницијативу за сакупљање средстава за обнову катедрале.

"Обновићемо ову катедралу сви заједно. То је без сумње дио француске судбине и пројекат који ћемо имати у наредним годинама", изјавио је Макрон.

Макрон је истакао да је обнова катедрале оно што Французи очекују и да то треба учинити јер "француска историја то заслужује", уз напомену да Нотр Дам припада свим држављанима Француске, чак и онима који никада нису посјетили овај објекат, јавио је Би-Би-Си.

Француски предсједник назвао је пожар "ужасном трагедијом" и похвалио "екстремну храброст" 500 ватрогасаца који су учествовали у гашењу пожара.

Ватрогасци су успјели да спасу главну камену структуру готског здања старог 850 година, укључујући двије куле, али су се урушили кров, торањ и сат.

Ватра је током ноћи доведена под контролу, мада се очекује да ће потпуно бити угашена тек за неколико дана.

Француски министар унутрашњих послова Лоран Нуњез изјавио је да су ватрогасци успјели да зауставе пожар прије него што се даље проширио.

Узрок пожара још није познат, а власти су покренуле истрагу о инциденту. Неколико полицијских извора изјавило је да се за сада сматра да пожар није намјерно изазван.

Француски министар културе Франк Ристер изјавио је да је Нотр Дам "симбол Француске који је био изложен ризику да буде уништен", пренио је Ројтерс.

Он је рекао да су ватрогасци спасли већину драгоцјености, иако су поједине слике остале унутар објекта и могле су да претрпе штету нанесену димом и водом.