ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/04/2019

ИЗРАЕЛ: СТВАРНИ КРИВЦИ ПОСТАЈУ ХИСТЕРИЧНИ

 

БЕОГРАД, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Амерички писац и публициста Џаред Израел наводи да су оптужбе против Срба за геноцид посљедица, прије свега, медијске хајке и истиче да они који га нападају желе да оспоре то што је утврдио многе контрадикторности свједока о ратним дешавањима у Сребреници.

 

Израел за "Вечерње новости" каже да се нападима на њега, послије недавне међународне научне конференције у Бањалуци на којој је говорио о монтираним оптужбама против Срба за злочине у Сребреници и одбацио тврдње о геноциду, жели оспорити то што је након осам година истраживања исказа свједока утврдио многе контрадикторности и лажи.

Он је као примјер навео свједочења предсједника Удружења мајки Сребренице Мунире Субашић.

"Осим што тврди да је /Слободан/ Милошевић жив, пошто су га заједнички спасли ЦИА и Руси, на једном суђењу је свједочила да је избјегла у Сребреницу 1992. године, други пут 1993. Једном је рекла да је бјежала боса, други пут камионом...", указује Израел.

Израел истиче да се контрадикторности понављају и у нападима на њега, те му једни оспоравају компетенцију, док други траже да се Универитет Харвард огради од свог бившег студента.

"Стварни кривци постају хистерични", каже Израел.

Израел захтјеве из писма "грађана БиХ", као и напада британске академске НВО посвећен сјећању на Сребреницу, оба адресирана на Универзитет Харвард који је завршио, види као покушај да буде изопштен и поручује да ће се бранити.

"Вечерње новости" наводе да је Изрелова изјава на недавном скуп "Сребреница, стварност и манипулације" у Бањалуци да је значајну улогу у етикетирању Срба геноцидним због Сребренице одиграо Ватикан изазвала бурна реаговања неколицине публициста, бораца за људска права и новинара из БиХ.

Десеторо потписника саопштења, од којих половина живи у иностранству, тражило је од Универитета Харвард да се огради и осуди бившег студента Џареда Израела, а исти захтјев послала је и британска академска НВО посвећена сјећању на Сребреницу.

Лист наводи да је творце писма наљутило то што је Израел рекао да је у непосредној оптужби након догађаја у Сребреници одлучујућу улогу у пропаганди геноцида и бомбардовања Републике Српске имао блиски пријатељ папе Војтиле и специјални изасланик генералног сакретара УН Тадеуш Мазовјецки.

Како је рекао, Ватикан је усмјеравао оптужбе на Србе за геноцид над Хрватима и муслиманима и био покровитељ неоусташке Хрватске да би био заборављен јасеновачки геноцид над Србима у Другом свјетском рату који су починили усташе и НДХ.