ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/04/2019

НЕПОТРЕБНЕ ТЕНЗИЈЕ О НАЦРТИМА ЗАКОНА КОЈИ ЋЕ ИЋИ У ЈАВНУ РАСПРАВУ

 

БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - Демократски савез /Демос/ оцјењује да је непотребно дизање тензија у јавности у вези са нацртима закона о јавном реду и миру, те о полицији и унутрашњим пословима, који су пред посланицима Народне скупштине Републике Српске јер ће та рјешења претрпјети бројне измјене.

 

Из Демоса подсјећају да нацрт до формулисања приједлога закона може претрпјети бројне измјене, а посебно, ако се има у виду да нацрти често иду на јавну расправу на којој сви заинтересовани могу да утичу на измјену текста.

"Очекује се да ће ови нацрти проћи јавну расправу, будући да је она потребна када је ријеч о припреми сваког закона који посебно занима јавност. Имајући у виду ту чињеницу, непотребно је подизање политичких тензија на основу радног текста измјене закона, који у Народну скупштину није упућен као приједлог по хитном поступку и на који се може утицати амандманима прије његовог изгласавања", наводе из ове странке.

Из Демоса истичу да је посебну забуну у јавности унијела информација да је Нацрт закона о јавном окупљању повучен из процедуре, што се испоставило као нетачно, јер овај нацрт није ни упућен у Народну скупштину.

"Као што је касније објављено, ријеч је о радном папиру на којем је радила радна група у Министарству и који чак није ни добио кончану форму. Управо ова чињеница упућује на закључак да је некоме потребно умножавање `случајева` за додатно и непотребно подизање тензија", наглашавају из Демоса.

Из Демоса истичу да ће као партија владајуће већине и Народној скупштини чврсто штитити достигнуте демократске капацитете Српске, те никада неће пристати на ускраћивање права и слобода грађана, а посебно на ограничавање права новинара и медија да раде слободно и непристрасно у интересу јавности.