ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/04/2019

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ФБиХ: НЕКА СРНА АПЛИЦИРА ЗА ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ ТИТОВЕ ПЕЋИНЕ

 

САРАЈЕВО, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Министарство културе и спорта Федерације БиХ поручило је Новинској агенцији Републике Српске - Срна да аплицира за пројекат санације Tитове пећине у Спомен-комплексу "25. мај 1944" у Дрвару.

 

На питање Срне упућено Влади ФБиХ да ли ће помоћи одређеним средствима општини Дрвар ради санације Tитове пећине која је до даљег затворена за туристе јер је одрон уништио дрвену бараку, Министарство културе и спорта Федерације БиХ одговорило је Срни да она аплицира са пројектом.

Иако Срна није молила за финансијску подршку него за информацију, из Министарства културе и спорта ФБиХ стигао је "Одговор на молбу за финансијску подршку".

"Желимо вас обавијестити да у овом тренутку нећемо моћи удовољити вашој молби јер ће федерално Министарство културе и спорта, као и претходних година, и у 2019. години искључиво подржати програме и пројекте из културе, културно-историјског насљеђа, спорта и младих у складу са Одлуком о Програму утрошка средстава са критеријумима расподјеле текућих трансфера за ову годину. Након усвајања Одлуке о Програму утрошка, објавићемо јавни позив у средствима јавног информисања и на нашој веб страници, те препоручујемо да са наведеним пројектом аплицирате", наведено је у одговору Министарства.

Предсједник иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у Федерацији БиХ Миле Марчета упутио је недавно апел да све структуре власти у БиХ помогну у санацији Tитове пећине.

Титова пећина, која се налази у Спомен-комплексу "25. мај 1944", један је од главних извор прихода ове општине, која је након одрона била приморана да је затвори ради безбједности туриста.

До одрона који је оштетио пећину дошло је након вишемјесечних падавина, због којих је на подручју општине крајем јануара проглашено стање елементарне непогоде.

Титову пећину, након посљедењег рата у БиХ годишње посјети од 5.000 до 10.000 туриста.

До посљедњег рата Титову пећину и Меморијални комплекс "25. мај" годишње је посјећивало и до 200.000 туриста, а ова дестинација некада је представљала незаобилазни дио многих ученичких излета, екскурзија и туристичких тура кроз Југославију.

Титова пећина обновљена је и отворена за туристе 2006. године, а Меморијални комплекс са Музејом "25. мај" 2009. године, када је обиљежено 65 година од неуспјелог њемачког десанта на Дрвар у Другом свјетском рату.