ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/04/2019

ПРЕДСТАВЉЕНЕ ЕКИПЕ УЧЕСНИКА БИЦИКЛИСТИЧКЕ ТРКЕ БЕОГРАД-БАЊАЛУКА

 

БЕОГРАД, 17. АПРИЛА /СРНА/ - У Београду су вечерас на платоу испред Храма Светог Саве представљене екипе и одржана свечаност отварања 13. Међународне бициклистичке трке Београд-Бањалука, која ће почети сутра и трајати до недјеље, 21. априла.

 

Старт трке, која се одржава под покровитељством предсједника и премијера Републике Српске Жељке Цвијановић и Радована Вишковића, заказан је за сутра у 11.00 часова у београдској општини Обреновац, испред Термоелектране "Тент два".

На свечаности је најављено да ће у међународној трци, током које ће бициклисти возити готово 800 километара, учествовати 250 возача из 25 екипа, међу којима су и екипе из Србије, Ирске, Њемачке, Италије, Словеније, Мађарске, Бјелорусије.

У словеначкој екипи је и Гашпар Капрашин, побједник прошлогодишње трке.

На свечаности се обратио помоћник министра за спорт Републике Српске Драган Јаћимовић, који је поздравио учеснике у име Владе Републике Српске и Министарства породице, омладине и спорта, подсјетивши да већ 13. годину Република Српска и Србија предано раде на организацији ове трке, те свима који буду пролазили кроз Републику Српску пожелио да упознају њене љепоте.

"Видимо се у Бањалуци", поручио је Јаћимовић.

Учеснике је поздравио и шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, наводећи да је посебна част што је Представништво дио подршке овој трци која је квалификациона за Олимпијске игре.

Цицовић је учесницима пожелио спортски успјех и да побиједи бољи, додајући да се трка одвија према програму сарадње Републике Српске и Србије.

Репрезентативац Србије Душан Калаба рекао је да је ово трка професионалаца и да учествују доста добре екипе, те да очекује велику борбу и добру трку, као и добре резултате за своју екипу.

Калаба, који је из Бањалуке, рекао је да очекује да прва етапа трке од Београда до Власенице, дуга 240 километара, буде и најтежа.

Трка ће трајати четири дана, а подијељена је у четири етапе: Београд - Власеница, Власеница-Брчко /160 километара/, Бијељина - Теслић /170 километара/ и Прњавор-Бањалука /175 километара/.

Побједник ће добити жуту мајицу.

Из почетне тачке, Обреновца, караван од 25 екипа из 20 земаља свијета кренуће преко Павловић моста код Бијељине, Зворника и Милића, до Власенице.

Друга етапа стартује из Власенице, па преко Милића и Зворника, затим Угљевика и Лопара, завршава се у Брчком.

Трећа етапа полази из Бијељине преко Брчког, Шамца, Модриче и Добоја, гдје је пролазни циљ и завршава се у Теслићу.

Четврта етапа стартује из Прњавора, преко Дервенте, Српца и Лакташа и биће завршена вожњом шест кругова по Бањалуци 21. априла.

Учествују чувени бициклистички тимови, међу којима руски "Гаспром", италијанске "Санђемини" и "Д'aмико" и аустријски "Хринкоф".

Публици ће се премијерно представити колумбијски "Бициклетас стронгмен".

Ова 13. по реду бициклистичка трка означена је првом категоријом, што је чини спортским догађајем највишег ранга, с обзиром да је прошле године ушла у 50 најбољих трка у свијету, а посебан значај има што је овогодишње издање квалификационо за Олимпијске игре које се одржавају 2020. године у Токију.

Трка је привукла велики број врхунских екипа које долазе да се истовремено припремају и за велики гран тур "Ђиро д' Италија" и "Тур д' Франс", а добила је и економску и туристичку димензију.

Организацију трке су помогли Министарство омладине и спорта Србије, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.