ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/04/2019

ЗАБРИНУТОСТ ЗБОГ ЗАБРАНЕ "БАЛКАНСКЕ МЕЂЕ" У БУЈАНОВЦУ

 

БЕОГРАД, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Министарство културе и информисања Србије саопштило је да са забринутошћу и неодобравањем гледа на одлуку надлежних у Дому културе у Бујановцу да не прикажу руско-српски филм "Балканска међа".

 

"Такав чин неприкладан је, необјашњив и политички провокативан у месецима када читава Србија обележава 20 година од трагичних збивања која су нашла израза у овом запаженом филмском остварењу", саопштено је из овог министарства.

РTС је јавио да је директор Дома културе забранио приказивање филма "Балканска међа" да не би изазивао тензије, али о томе нико у овој установи званично није хтио да говори, јер је директор одсутан.

Испред продукцијске куће "Архангел студиос" огласили су се глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић, који су навели да је приказивање филма "Балканска медја", прекјуче отказано без образложења, иако је претходно било регуларно заказано у Дому културе у Бујановцу.

Према њиховим информацијама, приказивање је отказано без обзира на чињеницу да је постојало велико интересовање публике за овај филм.

"Оваквим потезом још једном постајемо сведоци неуобичајене појаве да уметност доживљава забране", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да "Балканска међа" шаље поруку о неопходности његовање односа мира и разумијевања између Срба и Албанаца.

"И зато желимо да верујемо да ће и наши грађани на југу Србије моћи да га погледају јер никада неће постојати довољно добар мотив који оправдава забрану било ког филма", наводи се у саопштењу које потписују Биковић и Радоњић.