ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/04/2019

СТАРТ ТРКЕ У ОБРЕНОВЦУ

 

БЕОГРАД, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Тринаеста Међународна бициклистичка трка Београд-Бањалука стартоваће данас у београдској општини Обреновац, а бициклисти ће кроз циљ проћи у недјељу, 21. априла.

 

Старт трке, која се одржава под покровитељством предсједника и премијера Републике Српске Жељке Цвијановић и Радована Вишковића, заказан је за 11.00 часова испред Термоелектране "Тент два".

У међународној трци, током које ће бициклисти возити готово 800 километара, учествоваће 250 возача из 25 екипа, међу којим и оне из Србије, Ирске, Њемачке, Италије, Словеније, Мађарске, Бјелорусије.

У словеначкој екипи је и Гашпар Капрашин, побједник прошлогодишње трке.

Трка ће трајати четири дана, а подијељена је у четири етапе: Београд - Власеница, Власеница-Брчко /160 километара/, Бијељина - Теслић /170 километара/ и Прњавор-Бањалука /175 километара/.

Побједник ће добити жуту мајицу.

Из почетне тачке, Обреновца, караван од 25 екипа из 20 земаља свијета кренуће преко Павловић моста код Бијељине, Зворника и Милића, до Власенице.

Друга етапа стартује из Власенице, па преко Милића и Зворника, затим Угљевика и Лопара, завршава се у Брчком.

Трећа етапа полази из Бијељине преко Брчког, Шамца, Модриче и Добоја, гдје је пролазни циљ и завршава се у Теслићу.

Четврта етапа стартује из Прњавора, преко Дервенте, Српца и Лакташа и биће завршена вожњом шест кругова по Бањалуци 21. априла.

Учествују чувени бициклистички тимови, међу којима руски "Гаспром", италијанске "Санђемини" и "Д'aмико" и аустријски "Хринкоф".

Публици ће се премијерно представити колумбијски "Бициклетас стронгмен".

Ова 13. бициклистичка трка означена је првом категоријом, што је чини спортским догађајем највишег ранга, с обзиром на то да је прошле године ушла у 50 најбољих трка у свијету, а посебан значај има што је овогодишње издање квалификационо за Олимпијске игре које се одржавају 2020. године у Токију.

Трка је привукла велики број врхунских екипа које долазе да се истовремено припремају и за велики гран тур "Ђиро д' Италија" и "Тур д' Франс", а добила је и економску и туристичку димензију.

Организацију трке су помогли Министарство омладине и спорта Србије, Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Представништво Републике Српске у Србији.