ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/04/2019

РУНИЋ: СРБИ ОД ФЕДЕРАЦИЈЕ ДОБИЈАЈУ НА КАШИЧИЦУ, СРНА ЈЕДИНА ИЗВЈЕШТАВА О ТОМЕ

 

ДРВАР, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да су захтјеви ове општине упућени Влади Федерације БиХ /ФБиХ/ у малом броју случајева позитивно ријешени, па зато не чуди непримјерен одговор Министарства културе и спорта ФБиХ да Срна аплицира за обнову Титове пећине.

 

Рунићева је оцијенила да је од медија на подручју гдје живе Срби повратници у ФБиХ једина активна Срна, посредством које могу објавити битне информације.

"Одговор који је упутило федерално Министарство је провокација према Новинској агенцији Републике Српске - СРНА", рекла је Рунићева.

Рунићева је истакла да је на примјеру Спомен-комплекса "25. мај 1944", у оквиру којег послују музеј и Tитова пећина, симболично представљен однос кантоналних и федералних власти према општинама гдје живи већинско српско повратничко становништво.

Она је додала да је доказ тог односа неулагање у инфраструктуру, у капиталне пројекте, а најмање у очување културно-историјског насљеђа.

"Повратничке општине спадају у ред најнеразвијенијих", рекла је Рунићева.

Она је напоменула да је Tитова пећина доказ једног времена и симбол Дрвара, дио историје која је укоријењена у свијести свих Дрварчана, а тако ће и остати.

Рунићева је истакла да на захтјеве општине Дрвар и јавних установа стижу одговори из федералне Владе који су, како каже, најмање позитивни.

"Нажалост, морам да констатујем да су они у најмањем броју случајева позитивно ријешени. Оно што Срби повратници и наше општине добијају од ФБиХ мјери се кашичицом", рекла је Рунићева и додала да је познато да Влада ФБиХ још није конституисана, те да, како каже, није расписан ниједан јавни позив.

Новинска агенција Републике Српске - СРНА објавила је почетком априла да је Титова пећина у Дрвару затворена за туристе до даљег јер је одрон уништио дрвену бараку.

На питање Срне да ли ће Влада ФБиХ помоћи санацију Титове пећине, из федералног Министарства културе и спорта препоручено је Новинској агенцији Републике Српске да аплицира за пројекат санације ове пећине.

Титова пећина, која се налази у Спомен-комплексу "25. мај 1944", један је од главних извора прихода ове општине, која је након одрона била приморана да је затвори ради безбједности туриста.

До одрона који је оштетио пећину дошло је након вишемјесечних падавина, због којих је на подручју општине крајем јануара проглашено стање елементарне непогоде.

Титову пећину, након посљедењег рата у БиХ годишње посјети од 5.000 до 10.000 туриста.

До посљедњег рата Титову пећину и Меморијални комплекс "25. мај" годишње је посјећивало и до 200.000 туриста, а ова дестинација некада је представљала незаобилазни дио многих ученичких излета, екскурзија и туристичких тура кроз Југославију.

Титова пећина обновљена је и отворена за туристе 2006. године, а Меморијални комплекс са Музејом "25. мај" 2009. године, када је обиљежено 65 година од неуспјелог њемачког десанта на Дрвар у Другом свјетском рату.