ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/04/2019

TАСИЋИ - ЧУВАРИ СРПСTВА У КАМЕНИЧКИМ ВРЛЕTИМА

 

"Прве четири ћерке су година за годином рођене и, кад ми се четврта ћерка родила, дође кум са нашим протом и посаветоваше да ћерки дам моје име `да се роди мушко дете`. И би тако", прича мајка Силвана

 

Пише: Неђељко ЗЕЈАК

КОСОВСКА КАМЕНИЦА, 21. АПРИЛА /СРНА/ - Породица Tасић је једна од најбројнијих српских породица у општини Косовска Каменица и са осморо дјеце настоји очувати српство на просторима каменичке општине.

"Tрпимо, ћутимо и верујемо да ће се бољи дани, они од прије рата, вратити и да ће моја деца и унучићи проживети животе у срећи, да ће дани изолације и страха проћи", каже мајка осморо дјеце и троје унучића Силвана Tасић из Божевца, планинског села у општини Косовска Каменица.

Упорни да заједно са још седамдесетак старијих и двадесетак ђака опстану у селу, у коме од вајкада није живела друга душа изузев српске, породица Tасић је једна од најбројнијих српских породица у општини Косовска Каменица, која бројем дјеце и насљедника настоји очувати српство и продужити српско трајање на просторима каменичке општине.

До Бољевца, удаљеног двадесетак километара од асфалтног пута који повезује општине Ново Брдо и Косовску Каменицу преко Јасеновика, стиже се искључиво "наоружан зимским чизмама", али пут и изолација су за овдашње горштаке само мотив више да опстану јер, како рече Силвана, живот у "невидбогу" дражи је и лагоднији од оног на асфалту.

"Родила сам осморо живе и здраве деце. Прве четири ћерке су година за годином рођене и, кад ми се четврта ћерка родила, дође кум са нашим протом и посаветоваше да ћерки дама моје име `да се роди мушко дете`. И би тако. После њих четири родила су ми се два сина и две ћерке. Дом ми се испунио и зато верујем да сам најсретнија мајка на свету", прича Силвана.

Њен понос је то што су јој све четири старије ћерке по завршетку средњих школа засновале породице, што су се три удале на Косову и Метохији и што ће, ако Бог да, њени синови ученици седмог и осмог разреда уз помоћ људи који разумију шта значи имати вишечлану породицу, остати на дједовини.

Tасићи живе од минималца, 100 евра, без дјечијег додатка, пошто прописима државе Србије право на ову принадлежност остварују само прво четворо дјеце до пунољетства. Имају и десетак коза и двије краве и обрађују око пет хектара њива и ливада узетих под закуп јер у свом посједу имају нешто мање од хектра земље.

Тасићи се надају да ће им бити уплаћена помоћ у износу од милион динара коју је Силвани обећао директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије Марко Ђурић прије двије године, приликом посјете Зебинцу у општини Ново Брдо.

"Казао ми је да су мајке попут мене хероји које држава мора да помогне", нагласила је Силвана.

Она истиче да би јој се све жеље оствариле уколико би јој држава помогла да сагради кућу и да синовима обезбиједим кров над главом "да и њима деца заплачу и продуже презиме Tасић у Бољевцу у коме су насељени прије неколико стотина година".

Њена имењакиња, ћерка Силвана, са 22 године, мајка два сина, каже да не жали што се удала у Бољевцу јер је смисао њеног живота здрава породица.

"Сретни смо што имамо овакве родитеље, што су све од себе дали да нас школују, да постанемо здрави људи", вели она, додајући да је са својим сестрама, док јој браћа нису порасла уз књигу, морала да копа њиве и скупља печурке како би обезбиједили паре за књиге, обућу и одјећу.

Управо је немаштина и "обавеза" мушких глава да породици придодају зрно пшенице умало коштала живота петнаестогодишњег Николу.

"Пре три дана је узео `фрезу` да са татом Милосавом обради башту да посеју поврће, али га је снага издала и фреза му је умало откинула десну ногу", говори његова сестра Силвана и каже да су сам Бог и доктори у Нишком Клиничком центру спасили јој брата да не остане инвалид.

Вратиће се он у загрљај шестогодишњој сестрици Николине и петогодишњој Андријани и са њима, како вели њихова мајка, поново спавати у једном кревету, јер у кући грађеној прије педесетак година имају свега пет кауча.

Добротовори, чланови организације "Одигитрија" која дјелује под благословом митрополита црногорско-приморског Амфилохија, су Tасићима обезбиједили мјесечну помоћ од 150 евра и допремили велику количину одјеће и обуће за најмлађе.