ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија21/04/2019

МИЋИЋ: СРБИЈА ЈЕ ПРИМЈЕР ЗЕМЉЕ КОЈА ПРИВЛАЧИ СТРАНА УЛАГАЊА

 

БИЈЕЉИНА, 21. АПРИЛА /СРНА/ - Србија је примјер земље која привлачи страна улагања и доводећи европске и свјетске компаније задржава становништво од исељавања у Европу и свијет, изјавио је Срни градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

 

"Покушавамо и ми да ухватимо корак са људима који желе да, умјесто да одвлаче радну снагу у Европу и свијет, овдје доведу компаније које ће отворити радна мјеста", каже Мићић уочи сусрета највишег руководства Републике Српске и Србије који је најављен за почетак маја у Бијељини.

Као добар примјер Србије, он је навео страна улагања и отварање радних мјеста у Зрењанину, Шимановцима и око Београда, у Краљеву и Крушевцу.

"Желимо да тако урадимо и ми, али то иде теже зато што је БиХ мало нестабилна земља и што не долазе лако инвеститори овдје, али има их", каже Мићић.

Он је истакао да је Бијељина од свих локалних заједница у Републици Српској најближа Београду, а скуп у мају сматра приликом да се сви градови и општине у Српској захвале за помоћ коју им пружа Србија.

"Најава предсједника Србије Александра Вучића о изградњи ауто-пута према Бијељини и моста на ријеци Сави у Рачи заиста нас радује и то је за овај град најзначајнији примјер у свему успјешне сарадње Републике Српске и Србије", рекао је Мићић.

Он је навео да је Србија обезбиједила и 1,5 милиона КМ за изградњу три школске сале за спорт у насељима Патковача и Обарска, те у Гимназији у Бијељини, поклањајући по пола милиона марака за сваки од ових објеката.

"То су све велики пројекти који су врло битни за наш град", истакао је Мићић.

За будући ауто-пут кроз Бијељину, он каже да су договорени принципи за његову израду и да је на струци даље да направи најкраћу трасу сјеверном границом Бијељине која неће бити удаљена више од пет километара од центра града.

"За будућу трасу ауто-пута услиједиће јавни увид који ће трајати најмање 15 дана, након чега ћемо приједлог упутити ресорном министартсву, а по добијању њихове сагласности приједлог трасе наћи ће се на усвајању у Скупштини града, највјероватније у мају", навео је Мићић.

Он је оцијенио да је Бијељина увијек имала одличну сарадњу са градовима у Србији, у којој дуже од деценије има и три братска града - Крушевац, Зрењанин и Лесковац.

Мићић је посебно похвалио вишегодишњу, свеобухватну и пријатељску сарадњу са Новим Садом, Лозницом, Шапцем и Богатићем, наводећи да Бијељина са овим градовима у Србији спроводи бројне заједничке пројекте и размјењује добре праксе.

"Нови Сад је град који се убрзано развија и од којег смо много научили о уређењу квартова и нарочито о начину прикупљања изворних градских прихода", каже Мићић.

Као примјере добре сарадње, он је навео изградњу индустријских зона у Бијељини по угледу на Зрењанин, а најавио је и изградњу туристичке бициклистичке стазе у Семберији, какву има Богатић, што је пројекат за који Бијељина очекује подршку из европских фондова.

"Ми у Србију гледамо као у матицу, то јесте посебна земља, али је ми тако не доживљавамо", закључио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.