ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/04/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: ЖЕЛИМО ДА РАЗВИЈАМО СВАКУ ОПШТИНУ, ЈЕР ТИМЕ ЈАЧА СРПСКА

 

ТЕСЛИЋ, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Теслићу да је до 2018. године на основу различитих пројеката Владе у ту општину уложено око 70 милиона КМ и нагласила да је циљ развој сваке локалне заједнице јер на тај начин јача цијела Српска.

 

Цвијановићева је, након састанка са општинским руководством Теслића, рекла новинарима да је лани издвојено 1,5 милиона КМ који су коришћени и у пројектима локалне путне инфраструктуре.

"Око 300.000 КМ отишло је на реконструкцију школа, дио за локални водовод... Проводимо још неколико важних пројеката ове године у области школства, а издвојено је на том плану више од 800.000 КМ чија ће реализација почети ускоро", рекла је Цвијановићева након састанка коме су присуствовали и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић и посланик у Парламентарној скупштини БиХ и предсједник Општинског одбора СНСД-а Теслић Драган Богданић.

Предсједник Републике је најавила да ће у локалним школама бити реализовани бројни пројекти.

"Разговарали смо како побољшати комуникационо позицију ове општине кроз отварање неколико кружних токова, затим обилазнице која треба да се прави. Важно је да општина буде отворенија, односно да обезбиједимо адекватан приступ на ауто-пут који имамо у добојској регији", рекла је Цвијановићева, која је дошла у Теслић на позив начелника општине.

Она је најавила долазак премијера Српске Радована Вишковића у Теслић да би се наставили рјешавати проблеми у овој локланој заједници.

"Подршка Теслићу није изостајала и биће тако и у наредном периоду. Желимо да развијамо сваку локалну заједницу јер тиме јача цијела Српска", рекла је Цвијановићева и додала да ће сви пројекти у општини бити спровођени у координацији власти Српске и општине, али и Србије.

Када је ријеч о дешавањима у Теслићу након референдума о опозиву начелника, Цвијановићева је оцијенила да као предсједник Српске има обавезу да стратешки посматра сваку општину и гледа да јој помогне.

"Што се тиче недавног физичког напада на господина Богданића, то је недопустиво. Постоје закони који регулишу понашање у заједници и очекујем да се то не дешава никоме и да органи закона у овом случају раде свој посао и да одговорни добију адекватну санкцију", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да није у интересу ни Теслића ни Српске да било гдје постоје затровани односи, што је, како каже, осјетила на својој кожи бавећи се политиком.

"То је ретроградно, назадно и то нас вуче уназад", оцијенила је Цвијановићева. Она је нагласила да је њена посјета Теслићу показатељ да има потребе за разговором на практична начин чији је крајњи циљ брига о становништву цијеле Српске.

"Овом посјетом показујем да имамо приоритетан задатак да водимо рачуна о потребама свих грађана и боримо се да то буде што боље", рекла је Цвијановићева и додала да је политичка борба у реду док се сви користе законитим и дозвољеним средствима.

Начелник Теслића Милан Миличевић изразио је задовољство посјетом предсједника Републике с циљем постизања бољег живота и стандарда свих Теслићана.

"План капиталних улагања у Теслић предвиђа трогодишњи период и пројекте вриједне 28 милиона КМ. Ту су заобилазница, кружни токова, водовод и канализација... То локални буџет не може изнијети па очекујемо подршку власти Српске", рекао је Миличевић.

Он је оштро осудио физички напад на Богданића и рекао да одговорни морају бити санкционисани на прави начин, те додао да се локални политички проблеми морају рјешавати на локалном нивоу у оквиру закона.

Према подацима Владе Републике Српске, до сада је у општину Tеслић, по различитим програмима из Развојног програма и из Буџета Републике, уложено више од 70 милиона КМ, а кроз кредите Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске пласирано је 40 милиона.

Цвијановићева је у наставку посјете Теслићу посјетила Средњошколски центар, гдје је у току састанак са директорима локалних основних и средњих школа на којем се разговара о улагањима у школске објекте, која ће бити реализована у овој години.

Након састанка планиране су изјаве.