ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 20/04/2019

АДО - ОД СНОВА ДО ЖЕЉЕНОГ ПОСЛА

 

Прије мјесец дана СРНА је објавила причу о двадесетогодишњем Адмиру Ади Ћурану који има Даунов синдром чија је највећа жеља била да постане конобар. Захваљујући једном племенитом човјеку, ова животна жеља је постала збиља. Адо је добио посао!

 

Приредила: Тамара СТОЈАНОВИЋ

ПРЊАВОР, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Адмир Ћуран из Прњавора који је побрао симпатије суграђана у улози конобара током пројекта "На кафи са Адом" у овдашњем пабу "Пет лампи" добио је своје прво право запослење и сада ради четири дана у седмици.

Његов послодавац је Борис Лебурић, власник ресторана "Лебурић" у Прњавору, који је до сада небројено пута, подржавајући разне акције помоћи социјално угроженим суграђанима, показао да је велики хуманитарац.

На овај начин Лебурић је постао један од три послодавца у БиХ који је запослио особу са Дауновим синдромом.

Лебурић је задовољан Адиним залагањем на радном мјесту. Каже да када је чуо причу, пожелио је само да помогне у остварењу једног животног сна.

"Одлучио сам се за овај потез прије свега да му помогнем остварити жељу. Адо се добро сналази у послу, сви смо позитивно изненађени. Што се мене тиче, има посао, али је на њему и његовим родитељима да одлуче", каже Лебурић.

Адина мајка Сена данас каже да још не може да вјерује да је њен син добио прилику да оствари највећу жељу.

"Све још дјелује као сан, не можемо да вјерујемо да се нешто такво десило. Изненадило нас је што нам се Борис сам јавио и на почетку сам мислила да није свјестан у шта се упушта. Сада када Адо ради, када сам се лично увјерила да га он и лично учи радити, када знам да су га свих одлично прихватили, моја срећа као родитеља је неописива", каже Сена.

Она објашњава да је на почетку постојала одређена доза резерве према новонасталој ситуацији јер је мислила да би се Адо могао предомислити и да би га та почетна еуфорија могла брзо проћи.

"Међутим, он је посао схватио озбиљно, опустио се, весео је, срећан и задовољан, његов се сан остварио. Нисмо могли да вјерујемо да ће једног дана доносити плату кући, иако нама то није пресудно у цијелој причи. И Борису сам рекла да је довољно што је учинио такав племенити, људски гест. Видјећемо да ли ће све ово успјети и до када ће трајати", прича она.

Сена каже да је ово резултат ангажовања како породице тако и родбине, али и цјелокупног друштва, почевши од вртића, школе, социјалне установе, Удружења "Невен".

И гости који су имали прилику да их Адо услужи кажу да су задовољни. Одреда истичу да би позитиван примјер из Прњавора требали слиједити и други послодавци у Републици Српској.

Адо у ресторану ради од 17.00 до 20.00 часова. Уз помоћ ментора савладао је вјештину постављања стола за ручавање, а за врло кратко вријеме научио је издавати рачун, па му куцање на каси више није непознаница.