ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/04/2019

КОВИЋ: НЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ЗАМАГЛЕ ГЕНОЦИДИ НАД СРБИМА У 20. ВИЈЕКУ

 

АНДРИЋГРАД, 19. АПРИЛА /СРНА/ - Ванредни професор на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић рекао је вечерас u Андрићграду на предавању "20. век геноцида над српским народом" да је потребно да се разумије да се Србима намеће ријеч геноцид, како би се замаглили геноциди које су Срби претрпјели у 20. вијеку.

 

"Србе оптужују Енглези да су геноцидни, а они су покушали да провуку ту резолуцију у Савету безбедности. Историја свих америчких држава коју су створили Енглези је почела геноцидом. И сада смо дошли у ситуацију да нас они оптужују да смо геноцидан народ, да нам они држе предавања о људским правима", навео је Ковић на предавању у Андрићевом институту, у оквиру циклуса 20. вијек.

Он сматра да свијест о геноциду над српским народом мора бити у темељу српског националног идентитета, као што су Свети Сава, Свети Симеун или кнез Лазар.

Ковић је истакао да се на томе мора радити не само западно, него и источно од ријеке Дрине.

"То је наш примарни задатак у будућности, не зато да би мрзили своје суседе друге вере или нације, већ зато да би се ослободили наивности, да бисмо се ослободили илузија и да би сачували животе за будућност", рекао је Ковић.

Он је истакао да је Република Српска гарант да се то неће поновити. "Учити o геноциду, значи знати шта се догодило као брана да се то поново не догоди, да се то никада не догоди", нагласио је Ковић.

Ковић је рекао да је поријекло геноцида у Подрињу и почиње у Првом свјетском рату.

"То разумемо када видимо шта је Аустроугарска урадила. Онда долази Други светски рат Јасеновац, Пребиловци и долази последњи рат уништење Крајине, уништење српског становништва на Косову и Метохији, у Сарајеву и то је историја геноцида над српским народом", истакао је Ковић.

Он је напоменуо да је српски народ најзападнији православни народ, да је најзападнија православна територија била Крајина, а да је сада то Република Српска.

"Ми се само под различитим изговорима суочавамо са оним што смо видели у 20. веку. Срби не желе да прихвате тутора, они желе ауторитет али који сами признају. То је зато јер Срби имају дубока, укоријењена историјска сећања која им је подарио Свети Сава", истакао је Ковић.

Ковић каже да историчари воле да се враћају у прошлост сваке појаве.

"Моје предавање је посвећено покушају да се објасни где је сада место геноцида над српским народом у националном идентитету српског народа", рекао је Ковић.

Он је указао да данас нема никаквих пријетњи, никаквих притисака који би Србе спречавали да се баве геноцидом и да постављају питања зашто се то догодило.

"Двадесети век јесте век геноцида, али одакле све то долази. Предавање сам поставио у две компаративне равне. Једна је хоризонтална, а друга вертикална. То су поређења са геноцидима које знамо из историје, пре свега геноцид на територији америчког континента. Затим геноциди који су обележили Први светски рат, који су углавном починили Турци над Грцима и геноциди Другог светског рата који су највише извршили Немци над Јеврејима, Словенима, над Русима, Србима, Пољацима", навео је Ковић.

Према његовим ријечима, најстарији трагови геноцида, тада се мисли на планирано уништење једне етничке, религијске, националне групе, када су Срби у питању, јесте 14. вијек када Турци стижу на Балкан.

Према његовим ријечима, то је турски начин вођења ратова, ужасан период који су Срби претрпјели, о којем свједоче и многи турски извори.

"Онда долази време мира, када Турска граница креће даље према северу. У другој половини 16. века имамо процват Српске православне цркве. Манастири су бројнији, има више калуђера него данас, а онда долази време новог сукоба од краја 16. до краја 18. века.

У рукама римокатоличких империја Срби такође трпе геноциде. Имамо паралелно уништавање српске популације, врши се преверавање, прелазак на ислам и римокатоличку веру. Иза сваког преверавања стоји социјална репресија, сила и све оно што се касније дешавало јесте рат између оних који говоре исти језик, а различите су вере и тако све то деведестих година 20. века", закључио је Ковић.