ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/04/2019

СА СИРИЈСКОГ РАТИШТА ДЕПОРТОВАН ИБРО ЋУФУРОВИЋ

 

САРАЈЕВО, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Ибро Ћуфуровић из Велике Кладуше, који је осумњичен за учешће на страним ратиштима, депортован је из Сирије у БиХ, преносе федерални медији.

 

Ћуфуровић је прије депортације боравио у затворском дијелу кампа "Рој" на сјевероистоку Сирије, заједно са Армином Чуртом из Сарајева.

Обојица су се нашли у кампу "Рој" у Сирији гдје су завршили као курдски заробљеници и били су под надзором САД, а за њима су у међувремену расписане међународне потјернице.

Ћуфуровић је у Сирију отишао 2013. године, након што је постао пунољетан. Раније је чувао овце код Билала Боснића, који је осуђен на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам.

Из Тужилаштва БиХ јутрос је саопштено да је осумњичени за учешће на страним ратиштима чији су иницијали И.Ћ. /24/ транспортован у БиХ и да се налази у притвору.

"Донесено је рјешење о одређивању притвора и И.Ћ. је спроведен у притворску јединицу Суда БиХ, те ће против њега бити настављен кривични поступак у складу са законом", наводи се у саопштењу.

Из Тужилаштва наводе да је И.Ћ. осумњичен за кривична дјела организовање терористичке групе, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и тероризам.

По наредби Суда БиХ, за И.Ћ. је раније расписана међународна потјерница.

Федерални медији преносе да се на црвеној Интерполовој потјерници, осим Ћуфуровића, налази још 11 мушкараца из БиХ који се терете за тероризам.

Према доступним, али непотврђеним информацијама, у Сирију и Ирак је из БиХ отишло 240 особа и око 80 дјеце.