ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/04/2019

НЕМА ОСНОВА ЗА ОЦЈЕНУ УСТАВНОСТИ ЗАКОНА У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ

 

БАЊАЛУКА, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да је Закон о превозу у друмском саобраћају Српске усклађен са уставом и прописима ЕУ и да нема основа за покретање поступка пред Уставним судом БиХ за оцјену његове уставности.

 

"Овај закон је донесен 2017. године и сви подзаконски акти који су произашли из њега усклађени су са Законом о међународном и међуентитском друмском превозу БиХ и са прописима ЕУ. Овим прописима донијели смо олакшице у пословању нашим превозницима", рекао је Трнинић Срни.

Он каже да се Законом о превозу у друмском саобраћају Републике Српске уређује друмски превоз на подручју Српске, те да је овај закон усклађен са Уставом, јер је друмски превоз на подручју ентитета у искључивој надлежности ентитета.

"Законом је уређен приступ тржишту и професионално оспособљавање возача и у потпуности је усклађен са прописима ЕУ, што представља и једну од наших обавеза", истакао је Трнинић.

Он је рекао да га радује чињеница да је у Републици Српској остварен напредак када је ријеч о усклађивању прописа са ЕУ и да је штета што се то посматра са потпуно погрешне стране.

"Узимајући у обзир да је Федерација БиХ на пољу транспорта још увијек у 2000. години, те да им је систем лиценцирања у потпуности неусклађен, сматрамо да би било корисније фокусирати се на побољшање прописа у том ентитету", поручио је Трнинић.

Он истиче да Република Српска у овом случају може послужити само као добар примјер уређености ове области.

Петнаест посланика у Представничком дому парламента БиХ поднијело је недавно Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске, због, како је наведено, кршења одредби Устава БиХ у погледу надлежности за издавање лиценци за међународни транспорт.