ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/04/2019

НА СИМПОЗИЈУМУ У БАЊАЛУЦИ ВИШЕ ОД 100 НЕУРОЛОГА ИЗ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

 

БАЊАЛУКА, 20. АПРИЛА /СРНА/ - У Бањалуци је данас почео Међународни симпозијум о неурологији, којем присуствује више од стотину неуролога из Србије и Републике Српске.

 

На Симпозијуму под називом "Први састанак неуролога Србије и Републике Српске", биће ријечи, између осталог, о унапређењу квалитета лијечења пацијената.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић рекао је да ће на скупу бити размијењена искуства и заузете нове смјернице у дијагностици и терапији неуролошких обољења.

Ђајић је, уочи почетка Симпозијума, изразио задовољство што су у Бањалуку дошли, како је нагласио, ментори и учитељи и људи који су најзаслужнији за статус који неурологија данас има у здравственом систему Српске.

Ђајић је рекао новинарима да је неуролошка служба једна од најбољих у УКЦ-у и да највећа заслуга за то припада професорима и љекарима из Србије.

Према његовим ријечима, захваљујући колегама из Србије, данас ова клиника у УКЦ-у Српске има осам доктора наука.

Предсједник Удружења неуролога Републике Српске Синиша Миљковић рекао је да је ово удружење настало 1997. године и да га не би ни било да није било колега из Србије.

"Данас желимо да им презентујемо шта смо у протеклом периоду урадили у Српској", рекао је Миљковић и додао да је у области неурологије начињен огроман помак, будући да се 90 одсто болесника лијечи у Српској, јер постоји едукован кадар, апаратура за дијагностику, као и средства за лијечење.

Говорећи о неуролошкој слици у Српској, Миљковић је рекао да је она слична оној у Србији, те да је највећи број обољелих од можданог удара - око 300 људи на 100.000 становника, слиједе епилепсије, дегенеративне болести, Алцхајмерова болест, мултипла склероза, која је у порасту међу млађима, као и туморска обољења централног нервног система.

"Некада смо имали десетак прегледа дневно, а данас од 30 до 40. У посљедњих осам година на Неуролошкој клиници у Бањалуци прегледано је више од 80.000 људи, што говори какво је стање када је ријеч о неуролошким болестима", нагласио је Миљковић.

Начелник Клинике за неурологију Војномедицинске академије у Београду пуковник Ранко Раичевић рекао је да неурологија Српске и УКЦ-а збрињава неуролошке пацијенте по највишим европским стандардима и да мали број захтијева упућивање на лијечење у центре у Србији.

"Удружење неуролога Српске је нама најближа организација. Ми јесмо формално два друштва, али суштински заједно радимо све стручне скупове и задовољство је да на овако великом скупу можемо да размијенимо искуства. Учествовали смо у развоју неурологије у Српској, али смо данас потпуно равноправни", рекао је Раичевић.

Симпозијум се одржава у хотелу "Босна" у оквиру континуиране медицинске едукације, у организацији Друштва доктора медицине Републике Српске, Удружења неуролога Српске и Универзитетског клиничког центра Републике Српске.