ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/04/2019

ФЕДЕРАЦИЈА ЋЕ ОСТАТИ БЕЗ СРБА АКО ИХ НЕ БУДЕ У ФЕДЕРАЛНОЈ ВЛАДИ

 

САРАЈЕВО, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упозорио је да ће ФБиХ остати и без 2,5 одсто Срба, колико их је пописано 2013. године, ако их не буде у федералној Влади.

 

"Поново подсјећамо на срамоту да су Владе у кантонима готово формиране без Срба", истиче Одбора и појашњава да у владама Унско-санског и Посавског кантона нема ни један министар Србин, а да је по један Србин министар у владама Зеничког-добојског и Кантона Сарајево.

Из Одбора наводе да им је познат циљ неких да у ФБиХ нема Срба, односно да се почисти 56.000 који су пописани 2013. године, а да се у српска села населе мигранте из Азије и Африке.

Одбор наводи да у вријеме када се политичке партије договарају о формирању Савјета министара БиХ Срби у Федерацији питају политичке партије шта се дешава са формирањем федералне Владе и хоће ли у њој бити Срба повратника.

Срби у ФБиХ питају може ли Србин повратник бити потпредсједник тог ентитета или замјеник предсједавајућег Дома народа Федерације или на било којој позицији за које може утицати на опстанак Срба у Федерацији.

У саопштењу Одбора, које је потписао предсједник Ђорђе Радановић, напоменуто је да је, према попису жртава Другог свјетског рата, у БиХ страдало 177.045 људи, а да је од тог броја 128.040 било Срба или 72,32 одсто, те да је тај попис жртава потписао директор Завода за статистику СФРЈ Мустафа Латифић.

"Срби су дали највећу жртву у борби против фашизма управо на територији данашње Федерације, у Санском Мосту, Босанском Петровцу, Дрвару, Бихаћу, Кључу, Сарајеву, Тузли", подсјећа Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ.