ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет21/04/2019

МАЊЕ ОД ЈЕДАН ОДСТО ПОПУЛАЦИЈЕ ПОСЈЕДУЈЕ ПОЛОВИНУ ТЕРИТОРИЈЕ

 

ЛОНДОН, 21. АПРИЛА /СРНА/ - Мање од један одсто популације, укључујући аристократе, чланове краљевске породице и богате инвеститоре, посједују око половине територије Енглеске, пише лист "Индипендент", позивајући се на књигу "Ко посједује Енглеску", која ће бити објављена у мају.

 

Многи од њих наслиједили су имовину као чланови породица које су власници генерацијама, па чак и вијековима.

Аутор Гај Шрабсол, еколошки активиста и писац, идентификовао је многе власнике и сакупио податке користећи информације државних тијела.

Он је прегледао око 25 милиона докумената у државном катастру и дошао до запањујућег закључка да је у земљи од око 56 милиона становника половина територије у рукама око 25.000 земљопосједника, од којих су неки корпорације.

Шрабсол каже да се подаци могу видјети само у одређено вријеме уз присуство или посредовање стотина службеника. Подаци нису потпуно отворени за јавност, а власништво је често сакривено кроз корпорацијске системе.

Међутим, аутор каже да је у Британији економска неједнакост већа него у Њемачкој или Француској и Скандинавији, али мање него у САД.

Аутор сматра да је разлог томе што Британија није доживјела ратове и револуције протеклих вијекова које су у многим земљама збрисале системе и одузеле имања и посједе племства у већем дијелу Европе.

"Ко посједује 'зелену и дивну земљу Енглеске' често је добро чувана тајна, дјеломично и зато јер велики дио земље уопште није регистрован", наводи аутор.

Ово истраживање представља суштину политичког проблема Британије, а то је економска неједнакост, пише лист. Поређење са другим развијеним земљама је тешко, јер оне немају национални катастар.

Лабуристи су одмах реаговали на резултате истраживања Шрабсола.

"Немојте да вам кажу да вашој земљи нису потребне радикалне промјене", написао је лидер лабуриста Џереми Корбин на "Твитеру".

Иако власти још од 19. вијека покушавају да у потпуности региструју земљу, око 15 одсто цјелокупног земљишта Енглеске, већином у руралним областима, и даље није уписано у земљишне књиге.