ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/04/2019

ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ РАДИ ЈАЧАЊА ВЕЗА СА СРПСКОМ

 

БЕОГРАД, 21. АПРИЛА /СРНА/ - У Новом Саду, према процјенама, студира између 6.000 и 7.000 студената из Републике Српске који су недавно основали Удружење студената Републике Српске у Србији, с циљем одржавања снажне везе са Српском, али и побољшања студентског стандарда и информисања ове популације о пракси и запошљавању.

 

На Изборној скупштини Удружења, одржаној у уторак, 16. априла, у Новом Саду, више од 300 чланова - студената са простора цијеле Републике Српске изабрало је Управни одбор, а за предсједника Удружења изабран је Милан Пудар са новосадског Правног факултета.

Предсједавајући Изборне скупштине Душан Милошевић рекао је Срни да посљедњих година велики број студената из Српске за студирање прије бирају Нови Сад него Бијељину, Источно Сарајево или Бањалуку.

"Имамо релевантан податак да на највећем факултету у Новом Саду, Факултету техничких наука, има више од 2.000 студената који долазе из Републике Српске. Водећи се том логиком, преосталих 14 факултета би могло да има укупно бар дупло већу бројку, тако да процјењујемо да је ријеч о између 6.000 и 7.000 студената из Републике Српске, који су тренутно на студијама у Новом Саду", каже Милошевић.

Према његовим ријечима, то је знатна цифра и неопходно је организовати те студенте, држати их на окупу, да би се његовали традиција, култура и обичаји Републике Српске и задржала јака веза са Српском.

Милошевић је указао да је удруживање студената неопходно и "да би се ти људи сутра упућивали да се врате у Републику Српску, а не да остају у Новом Саду или иду даље".

"Покушаћемо да направимо конекцију и са свим релевантним институцијама у Републици Српској, како бисмо имали информације у вези са запошљавањем и одрађивањем праксе и упућивали наше студенте, који по завршетку студија могу доста да допринесу јачању наше привреде", каже Милошевић.

Он наводи да суштина организовања студената Републике Српске јесте и да подигну стандард студентског живота, односно помагање студенту приликом остваривања права на мензу и дом, која је у Србији изузетно повољна за студенте који су на буџету, уз испуњавање одређених услова.

"Наш циљ биће и организовање разних хуманитарних акција, како бисмо помогли и нашим студентима који су социјално угрожени, па и локалном становништву, да на неки начин изразимо захвалност зато што су нас примили и што несебично дијеле своје ресурсе са нама", истиче Милошевић.

Акценат у активностима биће и на сарадњи са студентима из Србије и Републике Српске, и, како наводи Милошевић, Удружење се већ повезало са Студентским парламентом из Републике Српске и разрађује потенцијалне идеје о начину сарадње.

Он наводи да је једна од идеја да чланови Удружења, али и студенти рођени у Србији, посјете Источно Сарајево, али и организација разних дружења и спортских догађаја.

Милошевић је нагласио да је циљ Удружење и јачање веза Србије и Републике Српске, при чему студенти желе да покажу да је то јединство могуће, поготово у овим, како је рекао, тешким моментима.

Он наводи да се идеја о студентском организовању јавила још прије четири године код једне мање групе студената, превасходно са Правног факултета, а реализовали су је сада када су при завршетку студија стекли довољно познанстава, снаге, енергије и ауторитета да почетну идеју спроведу у дјело.

Он истиче да о жељи студената из Републике Српске да се организују и буду активни, говори и чињеница да су иницијатори успјели да за шест дана, без икаквих средстава, окупе 300 студената на Изборној скупштини Удружења и то у вријеме када је омладина пасивна и не занима је никакво дјеловање.

"Студенти нам се константно јављају и, не само да желе да уђу у удружење, већ желе и да заузму битно мјесто и врше праве активности, као и ми који смо срце оганизације. Акценат нам је на студентима прве и друге године - да улазе у Удружење и да оно егзистира у годинама које долазе, а управљачка структура да се константно регенерише", рекао је Милошевић.

Удружење планира да већ у мају одржи турнир у малом фудбалу, као и да организује двије трибине са предавачима из Републике Српске.

"Једна трибина биће усмјерена на предузетништво, а друга на ствараоце Српске - људе који су у најтежа времена изнијели Републику Српску", најавио је Милошевић.