ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/04/2019

У КАТОЛИЧКИМ ХРАМОВИМА СЛУЖЕНЕ ПРАЗНИЧНЕ МИСЕ

 

ПРИШTИНА, 21. АПРИЛА /СРНА/ - Католички вјерници на Косову и Метохији данас прослављају Ускрс, а у католичким храмовима служене су празничне мисе.

 

У Јањеву, највећем хрватском насељу на Косову и Метохији, од предратних близу хиљаду становника католичке вјероисповијести остало их је мање од 200 који себе сматрају Хрватима.

Јањевачки фратар Дон Мате рекао је да су они нација у нестајању на Косову.

Мате је у бесједи након ускршње мисе рекао да ће вјера у Бога помоћи свим људима да превазиђу сукобе, да се врате суживоту и миру у благостању које Бог даје свима који вјерују у њега и у данашњи празник.

Пашко Матић рекао је Срни да је овај свети дан прилика да се позивом на суживот врате миру и спокоју.

Он је истакао како је највећи проблем исељавања незапосленост и безбједност која је, како је навео, "равна нули".

"Нема посла за младе, нема безбједности, не смијеш оставити дом ни секунде без живе главе, јер лопови и криминалци све однесоше и растргоше", каже Матић.

На синоћњој прослави у приштинској катедрали косовски бискуп Ђерђ Дода истакао да је неприхватљиво негирање злочина који су почињени на Косову, те указао да су потребни мир, толеранција и међуетнички дијалог.

Дода је позвао Албанце да се уједине тако што ће покренути унутрашњи дијалог зарад будућности, јер су неприхватљиве подјеле на хришћане и муслимане.

Критикујући цивилно друштво, политичаре и медије, Дода је рекао како нису истинити подаци о броју косовских Албанаца који одлазе у азил и напуштају Косово.