ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/04/2019

ЈАЧАЊЕ ПРИЈАТЕЉСКИХ ВЕЗА И СЈЕЋАЊЕ НА ЈАДРАНКУ СТОЈАКОВИЋ

 

БАЊАЛУКА, 21. АПРИЛА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је увјерење да ће Фестивал јапанске трешње - у спомен Јадранки Стојаковић, као и слични догађаји на којима се промовише богатство различитих култура, допринијети јачању пријатељских веза Српске и Јапана, те оцијенила како је Стојаковићева нотама спојила двије културе.

 

Цвијановићева је изразила задовољство што је била у прилици да буде покровитељ ове манифестације која је одржана у част просваљене кантауторки Јадранке Стојаковић, те захвалила амбасадору Јапана Хидејукију Сакамоту што је учествовао у његовој организацији.

Она је у обраћању окупљенима у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци рекла да је Стојаковићева била велики човјек, понос свима и да је оставила снажан траг на многим генерацијама, те да је ово мала прилика да јој се одуже.

"Она је нешто заједничко што имамо ми и Јапан. Осим што смо пратили њен живот и стварлаштво, вечерас смо могли да осјетимо како је то када се спајају културе", истакла је Цвијановићева.

Он је захвалила народу и Влади Јапана на свему што су Српској дали од од рата до данас, те подсјетила да је Јапан један од највећих донатора који је уложио близу милијарду КМ на простор БиХ, од чега је знатан дио средстава отишао у Српску.

"Спроводили су се сјајни пројекти на нивоу локалних заједница, улагало се у јавно здравство, образовање, у комуналну дјелатност, набавку одређених саобраћајних средстава и свега онога што смо ми исказали као потребу", подсјетила је Цвијановићева.

Цвијановићева је посебно нагласила везу са Јапаном преко бројних људи са ових простора који су имали прилику да се, захваљујући донацијама, стипендијама и слично, едукују и усавршавају у тој земљи, а онда се врате да овдје живе и подијеле своје знање.

"Наравно, веза је и Јадранка Стојаковић, жена која је обиљежила многе генерације на простору бивше Југославије, али када видимо како је радила, живјела и стварала у Јапану, онда знамо да је оставила траг у тој земљи и то ме чини срећном и на неки начин смо у обавези да то памтимо", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је захвалила и члановима Удружења обољелих од АЛС-а са којима је дошла у контакт прије неколико година и препознала њихове потребе.

"Осим што је ово вече сарадње са Јапаном и сјећање на Јадранку и све што нам је дала, ово треба да буде и вече када исказујемо подршку и удружењу и свим обољелим и да знају да у институцијама, али и у нама као грађанима, имају подршку за све што им је потребно", поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је вечерас додијелила плакету "Палата Републике Српске" јапанском амбасадору за пружање подршке у образовном, културном и научном развоју друштва, организацији хуманитарних акција, као и за јачању свеукупних односа између Јапана и Српске.

Сакамото је захвалио Цвијановићевој за учешће у организацији овог догађаја, те изразио наду да ће бити настављено развијање пријатељства Јапана и Републике Српске.

Он је оцијенио да је ово значајан догађај за јачање сарадње између Јапана и Српске, те подсјетио и да је Јадранка Стојаковић 20 година живјела и стварала у Јапану.

У оквиру Фестивала јапанске трешње вечерас је наступила јапанска група "Бикам" са којима је сарађивала Јадранка Стојаковић, те етно група "Траг".

Кантаутор Јадранка Стојаковић преминула је почетком маја 2016. године у Бањалуци након дуге и тешке болести. Она је дуго боловала од амиотрофичне латералне склерозе /АЛС/.

Рођена је 24. јула 1950. године у Сарајеву, где је и почела своју јединствену музичку каријеру. Међу њеним најпознатијим пјесмама су "Све смо могли ми", "Што те нема" и "Има нека тајна веза".

Од 1988. године живјела је у Јапану, до повратка у БиХ 2012. године. Посљедње двије године живота провела је у Дому за старије особе "Иван Павао Други" у Бањалуци.