ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/04/2019

ВЕЧЕ У ЗНАКУ ГЛУМИЦЕ СЛОБОДЕ МИЋАЛОВИЋ

 

ПРИЈЕДОР, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Дуодрамом "Френки и Џони" у копродукцији Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Сомбор, у којој играју познати глумци Слобода Мићаловић и Игор Ђорђевић, у Приједору је настављен 14. Међународни фестивал позоришта "Златна вила".

 

Представа је рађена по тексту Теренса Мек Нелија у режирији Тее Пухарић.

Ријеч је о романтичној комедији која се већ четврту сезону игра на сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду, а у Приједору је синоћ играна ревијално, изван такмичарске конкуренције.

Бави се питањем могућности заснивања нове везе мушкарца и жене у четрдесетим годинама који из претходних веза носе ружна искуства.

Представи је претходило представљање глумице Слободе Мићаловић с којом је разговарала Љиљана Чекић, глумица Народног позоришта Републике Српске.

Слобода је са 17 година уписала глуму. Њен супруг Војин Ћетковић такође је глумац, као и покојни отац, те сестра, ујак и ујна.

Сјећа се почетка сарадње с Кустурицом на филму "Млијечни пут". Првобитно је требало да игра улогу коју је играла Моника Белучи, када је то било осмишљено као мали, камерни филм. Послије је дописан њен лик, а с Кустурицом је сарађивала пет година.

"Ми глумци имамо интерну фору кад нам зазвони телефон у друштву, кажемо: `Чек`, ево Куста ме зове.` А мени се то онда стварно и десило. Представио се и питао је ли добио Слободу Мићаловић. Ноге су ми се одсекле. Рекао је да ме је мало гледао и да је у серији `Рањени орао` видео то што њему треба. Цијеним његов рад. То је човек врхунске креативности", прича глумица.

На питање о сарадњи са Здравком Шотром са којим је доста радила и о његовој познатој брзини и динамичности, Мићаловићева је рекла да је добро што је радећи с њим стекла брзину и рутину, јер је код Кустурице снимала максимално осам или девет пута кадар, а Кустурица је познат по томе што има пуно дублова и што понекад сними кадар из 20, 30 или 40 пута.

"Шотра има једну теорију и мислим да и јесте у праву да глумац оно најбоље што има понуди одмах. Има анегдота о Шотри која се такође препричава међу глумцима. Када га глумац моли да понови кадар, он каже: `Зашто? Ти да си знала, ти би то већ одиграла боље. Не знаш, вјеруј ми, не знаш! Ово је најбоље што знаш!` Тако да се с њим научи да одмах даш најбоље што можеш, јер то је већ купљен кадар и послије га гледаш 20 година", навела је Мићаловићева.

Са својим супругом Војином каже да се савјетовала у почетку, јер је он 10 година старији од ње и искуснији, али да се показало да то није добро.

"У глумачким паровима кад-тад појавиће се женски моменат: ето јесам ли ти рекла да је требало да прихватим улогу и слично. Онда смо се договорили да можемо једно другом рећи шта мислимо, али да финалне одлуке доноси свако за себе и да се не мешамо једно другом у доношење одлука. Највише сам волела са оцем да причам о улогама и пројектима", додала је.

Навела је да је религиозна, да је из тог разлога кћерки дала име Вера, да је одрастала уз родитеље вјернике, да ју је то привукло јер није било агресивно, да је онда и сама пронашла свој пут и да је потреба да уплови у вјеру већа што је год она старија.

"Наш професор Предраг Бајчетић везивао је наизглед неспојиве ствари: глуму и веру. Читали смо Библију на испитима прве, друге и треће године. Говорили смо Табицу народа што је била озбиљна вежба концентрације која је заправо потребна због мира, јер глума иде из мира и дубине, а не из немира", додала је Мићаловићева.

У оквиру пратећег програма вечерас у 18.00 часова биће представљена монографија Аните Панић о Петру Краљу о којој ће говорити његов студент, глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић и професор с бањалучког универзитета Младенко Саџак.

У 20.00 часова Градско позориште Подгорица играће представу "Чувари твог поштења" по тексту и у режији Бориса Лијешевића, а након представе биће одржан округли сто.